ponedjeljak, 6. travnja 2015.

OBLANDE SA ČOKOLADOM

Znam da skoro svi imamo svoj način pripreme oblandi (od onih sa suhim voćem, keksom, eurokremom, karamelom), a ove su omiljene u mojoj porodici ... Za Uskrs su bile na našem stolu kao obavezne :)






  • 1 pakovanje oblandi

Nadjev:

  • 1 litar punomasnog mlijeka (3,2 ili 3,8% m.m.)
  • 600 gr šećera
  • 125 gr putera
  • 150 gr čokolade za kuhanje
  • 2 kašike ruma (po želji)


U posudu staviti šećer, preliti mlijekom, pa staviti na srednje jaku vatru da prokuha. Kad prokuha smanjiti temperaturu tek toliko da vrijucka i ostaviti da se kuha otprilike 2 h, toliko da mlijeko dobije boju karamela, a cijela masa ukuha za polovinu. Povremeno promiješajte.

Skloniti sa ringle, umiješati puter i čokoladu izlomljenu na kockice i miješati do se istopi i sjedini. Na kraju umiješati rum.

Mazati listove oblandi vrućim nadjevom i kad završite slaganje, prekriti oblande alu folijom i odozgo opteretiti velikim i težim knjigama, pa ostaviti da prenoći. Sutradan sjeći na kocke, rombove, pravougaonike i  servirati.

Po želji možete istopiti malo čoklade pa ih prošarati po vrhu, ja nisam jer su ionako "jake" :D 




Nema komentara:

Objavi komentar