utorak, 14. travnja 2015.

MINI BAGETI OD RAŽENOG BRAŠNA SA BIJELIM LUKOM

Nemojte mi vjerovati na riječ da su ovi bageti fenomenalni! Jednostavno...probajte ih :)

Imaju divnu hrskavu koricu i mirišljavu unutrašnjost. Ukoliko niste ljubitelj hrskavih korica, onda ih premažite premazom koji ću napisati i bit će fantastično mekani, čak i sutradan ako vam slučajno ostane koji.



Sastojci:



  • 350 gr raženog brašna
  • 450 gr pšeničnog brašna
  • 2 kesice suhog kvasca
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 3 kašike mljevenog lana
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika sjemenki lana
  • 1 kašičica sjemenki kima
  • 6 režnjeva bijelog luka
  • mlaka voda - količina po potrebi

Premaz: 


  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika bijelog luka u granulama

Za posipanje:

  • sjemenke lana, susama i kima


Pomiješati obje vrste brašna, pa dodati sve ostale sastojke, uključujući i propasiran ili najsitnije isjeckan bijeli luk i uz dodavanje mlake vode zamijesiti kompaktno neljepljivo tijesto, premazati ga uljem, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu da fermentira i da se masa udupla.


Nadošlo tijesto premjesiti na radnoj podlozi posutoj brašnom i podijeliti ga nožem na 4 jednaka dijela.



Svaki dio rasklagijati u pravougaoni oblik - dužina treba biti jednaka dužini pleha u kom ćete peći bagete.
Rolati odozgo prema sebi, s tim što svaki okretaj palcem zalijepite za donji dio tijesta kao na slici. Na kraju sto uraditi sa rubom - slijepiti ga sa tijestom, blago zavaljati i dobili ste baget.


Redati ih u nauljen pleh, a umjesto toga možete staviti i pek papir.

Pokriti krpom i ostaviti da odmaraju oko 20-tak minuta.

Rernu zagrijati na 180 stepeni, a u nju (na dno rerne) staviti jednu šerpicu u koju ste sipali vodu i ta voda treba da se zagrijava zajedno sa rernom.

Bagete koji su odstajali, zarezati oštrim nožem na nekoliko mjesta, premazati ih kistom koji ste natopili u vodu, pa posuti sjemenkama susama, kima i lana i blago rukom pritisnuti, da se zalijepe. 



Peći u zagrijanoj rerni oko 25 minuta da dobiju lijepu rumenu boju i hrskavu koricu. Uloga šerpice sa vodom u rerni je upravo ta da bageti dobiju karakterističnu hrskavu koru.


Možete ih ostaviti ovako ispečene ili kao ja napraviti premaz - pomiješati maslinovo ulje sa bijelim lukom u granulama i kistom premazati ispečene bagete, pa pokriti i ostaviti da malo odstoje.

U tom slučaju ćete imati mekane i još aromatičnije bagete na vašem stolu. Moji ukućani preferiraju upravo ovaj način - sa premazom.




Poslužite ih kako god poželite...uz puter za doručak, za maštovite sendviče, uz razne vrste hladnih narezaka... mogućnosti je jako puno.

Uživajte :)

I još slika...








Nema komentara:

Objavi komentar