četvrtak, 2. travnja 2015.

HELJDINA KVASNA PITA

Ako volite heljdu, probajte - izvrsna je :)

Radila sam je sa prelivom od jaja, bez bilo kakvog drugog nadjeva i stvarno je bila - vrh! Fantastično mekana, diše...




Sastojci:



  • 500 gr bijelog brašna
  • 200 gr heljdinog brašna
  • 1,5 supena kašika suhog kvasca
  • malo soli
  • 2 kašike ulja
  • mlaka voda (količina po potrebi)

Preliv za jufke:

  • 5 jaja
  • so
  • 2 dcl mlijeka

Preliv od vode:

  • 2 dcl vode
  • malo soli
  • 2 kašike ulja

U posudi pomiješati bijelo i heljdino brašno, suhi kvasac, dodati so, ulje i mlaku vodu toliko da se zamijesi srednje tvrdo i elastično tijesto. Rukama dobro izraditi, pa podijeliti na 4 loptice.
Svaku lopticu posebno premjesiti i redati na pobrašnjenu tacnu. Odozgo svaku lopticu premazati uljem, pokriti folijom i ostaviti da odmore oko 10-tak minuta.

Za to vrijeme jufke će se već početi dizati.

U posudi umutiti jaja sa soli i mlijekom.



Na pobrašnjenom stolu pomoću oklagije razvijati jufke što tanje možete. Moram reći da su se ove jufke fantastično razvlačile što se vidi i na slici.

Pravila sam 2 različita primjera slaganja pite pa sam koristila po 2 jufke za 2 pravougaona pleha.

Po razvijenoj jufki kašikom posuti preliv sporadično, zatim ulje i saviti jufku kao pismo. Staviti je u pouljen pleh. Odozgo staviti na isti način pripremljenu još jednu jufku. Pouljiti i posuti sa malo preliva.


Staviti da se peče u rernu zagrijanu na 180° oko 25 minuta da lijepo porumeni i naraste.



Drugi način - razviti jufku što tanje, preliti prelivom od jaja i zamotati kao i svaku drugu pitu. Staviti u pouljen pleh kao na slici.


Odozgo preliti ostatkom preliva i malo pouljiti. Peći na isti način kao i prvi pleh.



Pred kraj pečenja pitu zaliti prokuhanim prelivom (voda, malo soli i ulje), pa vratiti u rernu da pita upije preliv i omekša.

Ispečene pite pokriti čistom suhom krpom i ostaviti oko 5 minuta a zatim isjeći i servirati uz jogurt ili salatu.

Dobar tek :)




Nema komentara:

Objavi komentar