ponedjeljak, 6. travnja 2015.

"COCONUT FANTASY"

Moja ovogodišnja Uskršnja torta!

Iako će vam fotografije reći sve, moram dodati da niko neće odoljeti ovoj sočnoj i kremastoj fantaziji.

Ukoliko ste i vi ljubitelj kokosa - napravite što prije!

Enjoy :)





Promjer kalupa - 26 cm!

Peku se 3 kore (svaka posebno), a sastojci za jednu koru su:



  • 5 bjelanjaka
  • 70 gr šećera
  • 50 gr brašna
  • 35 gr kokosa
  • 1 mala kašičica praška za pecivo

Krema:

  • 15 žumanjaka
  • 1 l mlijeka
  • 150 gr šećera
  • 1/2 bočice ekstrakta vanile
  • 70 gr brašna
  • 35 gr gustina
  • 100 gr šećera u prahu
  • 300 gr putera (sobne temperature)
  • 200 gr tamne čokolade
  • 200 gr bijele čoklade
  • 100 gr kokosa
+

  • kokosovo brašno, šarene i čoko mrvice za dekoraciju
  • 1-1,5 dcl mlijeka za natapanje kora


Za koru miksati bjelanjke uz postepeno dodavanje šećera da bude čvrsto. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa ga oprezno špatulom umiješati u bjelanjke i na kraju umiješati i kokos. 

Istresti u kalup za pečenje koji ste obložili pek papirom.


Peći na 180° 15-tak minuta.

Na ovaj način ispeći 3 kore, natopiti ih sa po nekoliko kašika mlakog mlijeka i ostaviti da se potpuno ohlade, dok spremate kremu.


U posudi pomiješati žumanjke i šećer, pa dodati ekstrakt vanilije. U sve to dodati 200 ml mlijeka (koje ste oduzeli od 1 litra), pa brašno i gustin i sve izmješati da nema grudvica.
Ostatak mlijeka zakuhati na srednjoj temperaturi i kad prokuha umiješati smjesu od žumanjaka, pa kuhati uz neprestano miješanje dok se ne zgusne (kao puding).

Pokriti streč folijom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Pjenasto izmiksati puter sa šećerom u prahu, pa u njega dodati ohlađenu kremu i sve dobro sjediniti.

Podijeliti kremu na 3 dijela. U jedan dio dodati otopljenu i malo prohlađenu tamnu čokoladu, pa mikserom sjediniti. U drugi dio dodati otopljenu i malo prohlađenu bijelu čokoladu i miksati. U treći dio špatulom umiješati kokos.

Prvu koru stavidi na pladanj i premazati je kremom od tamne čokolade.



Zatim staviti drugu koru, pa nju premazati kremom od bijele čokolade.





Staviti treću koru i nju premazati kremom od kokosa, vodeći računa da ostavite dio kreme za premazati tortu okolo.

Kreme zaista ima dovoljno što se vidi i na slikama. Možete je baš bogato filovati.

Tortu odozgo posuti kokosom, čokoladnim i šarenim mrvicama, a stranice samo kokosom.




Ostavite u frižider da se dobro ohladi, najbolje preko noći.

Uživanje je zagarantovano, oduševite se i vi ovom fantazijom :)






I na kraju - SRETAN USKRS SVIMA KOJI SLAVE...SVAKO DOBRO VAMA I VAŠIM OBITELJIMA!


Nema komentara:

Objavi komentar