četvrtak, 2. travnja 2015.

BOSANSKI LOKUMI

Tradicionalni bosanski lokumi... Uvijek prhki i ukusni, a prije svega jednostavni.

U ovom receptu obavezno koristite puter (maslac), a ne margarin, jer on daje poseban okus ovom lokumu.





Sastojci:



  • 500 gr brašna
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike ulja
  • 250 gr putera (maslaca sobne temperature)

Za uvaljati:


  • šećer u prahu
  • vanilin šećer


U posudi izmiksati omekšali puter sa šećerom u prahu - do pjenaste strukture, zatim dodati ulje i postepeno dodavati brašno, pa nastaviti miješati rukom dok dobijete finu strukturu tijesta, podatnu za oblikovanje.

Prebaciti na sto, oblikovati valjak pa ga isjeći na 8 dijelova.



Svaki ovaj dio razvaljati u oblik valjka debljine palca, pa sjeći na komade dužine 5 cm.

Redati u pleh obložen pek papirom ili alu folijom.



Rernu zagrijati na 120-130°.

Lokume sušiti u rerni oko sat vremena, moraju ostati bijeli.

Vruće uvaljati u šećer u prahu zamirisan vanilom i redati na tacnu.

Ohlađene prebaciti u limenu kutiju, dobro zatvoriti i mogu jako dugo stajati. Što duže stoje, sve su bolji.

Divni i topli i kad odstoje - tope se u ustima.





Presjek:




Nema komentara:

Objavi komentar