nedjelja, 15. ožujka 2015.

POHOVANE TIKVICE IZ RERNE SA LANOM I SUSAMOM

Skroz zdrave i hrskave...skoro bez masnoće.

Od kako sam otkrila ovu tehniku pohovanja, ne pada mi na pamet da ih pržim u dubokom ulju. Uz dodatak sjemenki lana i susama još zdravija varijanta. Obavezno probajte :)


NAPOMENA: Na isti način možete pripremiti i patlidžane.


Sastojci:




  • 3 veće tikvice
  • 4 jaja
  • 150 gr brašna (koristila sam raževo)
  • 200 gr prezle
  • 60 gr susama
  • 60 gr sjemenki lana
  • 50 gr mljevenog lana
  • 1 kašika bijelog luka u granulama
  • 30 ml ulja
  • so

Tikvice oprati, posuti i isjeći po dužini na kriške debljine cca 0,5 cm.
Ukoliko radite sa patlidžanima, ostavite ih prelivene vodom u nekoj plastičnoj posudi oko pola sata da izađe gorčina. Kad odlijete vodu, postupak je dalje isti kao i sa tikvicama, a on je slijedeći:

Jednu stranu tikvice posolite, slijedeću krišku spustite na nju, pa je opet odozgo posolite i tako ih naredajte. Neka odstoje 5-10 minuta, a zatim ih sve skupa protresite u posudi da budu isto slane sa svih strana.

U jedan tanjir staviti brašno, u drugi jaja umućena viljuškom uz dodatak bijelog luka i malo soli, a u treći tanjir prezlu pomiješanu sa mljevenim lanom, sjemenkama lana i susama.

Svaku tikvicu uvaljati u brašno, zatim u jaja, pa u mješavinu prezle i sjemenki.

Redati u veliki pleh od rerne na papir za pečenje. Na kraju svaku tikvicu pokapate sa nekoliko kapi ulja, cca 1/2 male kašičice.


Zagrijati rernu na 220°.
Peći tikvice oko 15 minuta, zatim ih izvaditi, okrenuti na drugu stranu i vratiti da se peku još 5-10 minuta zavisno od toga koliko želite da budu rumene. Nemojte pretjerati da vam se ne bi skroz isušile, ja čak pečem i manje jer želim da budu sočne unutra a hrskave okolo.

Poslužite uz paradajz, tartar sos, neku omiljenu salatu, krompir pire...

Prijatno :)




Nema komentara:

Objavi komentar