srijeda, 4. ožujka 2015.

MAMINA TORTA OD JABUKA

Prošlo je 7 mjeseci od kako je zauvijek otišla moja mama - žena kojoj dugujem sve, jedini pravi istinski prijatelj u burnim vremenima... I hvatam sebe kako zapravo baš od tada, sve češće pravim ono što je pravila i ona, na isti način, neizmjenjeno, možda i lošije nego što bih to uradila ja po svom, ali...strašno mi fali i možda je to način da joj budem bliže...

Ovu tortu od jabuka je pravila često, obožavala je sve sa jabukama, a i mi smo bili ludi za tim njenim prejednostavnim, a nama najboljim slatkim zalogajima.

Mama... ovo je za tebe...i...nedostaješ....toliko da nikada nisi bila tako dugo odsutna, a da te toliko ima u mojim mislima...





Biskvit (kalup promjera 26 cm):



  • 3 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 10 kašika mlijeka
  • 10 kašika ulja
  • 8 kašika brašna
  • 6 kašika griza
  • 1 prašak za pecivo


Nadjev:



  • 1 kg jabuka
  • 1 litar vode
  • 2 pudinga od vanile
  • 2 vanilin šećera
  • 8 kašika šećera
  • 5 dcl slatkog vrhnja


Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke umutiti u čvrst snijeg. Dodati žumanjke, pa polako dodavati ulje i mlijeko, neprestano miksajući.
U brašno umiješati prašak za pecivo i griz, pa polako varjačom sve sjediniti u glatku masu.

Kalup obložiti papirom i izliti smjesu pa peći na 175° 20-25 minuta (provjerite čačkalicom).

Ispečen biskvit ostaviti da se ohladi.

Jabuke oguliti i isjeći na listiće. U litar vode staviti jabuke da se kuhaju na srednje jakoj vatri oko 10-tak minuta. Nakon toga ih izvaditi šupljikavom kašikom i poredati po hladnom biskvitu. Posuti ih vanilin šećerom.

Prah za puding razmutiti sa 6 kašika vode i šećerom pa u vodi u kojoj su se kuhale jabuke skuhati puding.

Vruć puding preliti preko jabuka i ostaviti da se ohladi.

Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag (ako volite slađi kolač zašećerite ga) i premazati preko pudinga. Kašikom napraviti dekoraciju u špiceve, još malo ohladiti, a zatim isjeći i servirati.




Kriška:




Nema komentara:

Objavi komentar