KUKURUZNI ROŠČIĆI SA FETA SIROM

Sigurna sam da odavno ovako mekana peciva niste jeli :)

Savršena za svaku priliku... za rođendane, uz neki dobar film ili za opuštena popodnevna druženja, doručak, večeru... Odličan su izbor.



Mjera je za 64 mini kiflice (2 pleha od rerne)..


Sastojci za tijesto:



  • 300 gr kukuruznog brašna
  • 500 gr pšeničnog glatkog brašna
  • 3 male kašičice soli
  • 2 male kašičice šećera
  • 2,5-3 dcl vode
  • 2 dcl toplog mlijeka
  • 1,5 dcl ulja
  • 1,5 kesica suhog kvasca ili 1 kocka svježeg kvasca

Za premazivanje i posipanje:

  • 1 jaje
  • sjemenke susama
  • so

Nadjev:

  • 220 gr feta sira


Prokuhati vodu pa njome preliti kukuruzno brašno. Dobro kuhačom promiješati kao bi svo brašno bilo vlažno i ostaviti da se malo prohladi.

Kvasac potopiti u mlako mlijeko, dodati šećer, promiješati i ostaviti da fermentira oko 10-15 minuta.

U posebnoj posudi pomiješati brašno i so.

U posudu sa kukuruznim brašnom dodati bijelo brašno i so, ulje, nadošli kvasac, pa mikserom sa spiralnim nastavcima miksati dok se tijesto ne formira u kompaktnu masu. Potom prebaciti tijesto na pobrašnjen sto i doraditi ga. Ne smije biti ljepljivo niti premekano, nego kompaktno i elastično, pa prema tome dodajte brašna po potrebi.

Oblikujte loptu, stavite u plastičnu posudi, pokrijte streč folijom i neka odstoji dok se masa ne udvostruči.



Nadošlo tijesto premjesite na pobrašnjenoj podlozi, pa ga podijelite na 8 loptica.


Svaku lopticu rasklagijati u krug, pa podijeliti na 8 dijelova. Trokutiće nadjenuti sa komadićima feta sira i zamotati kiflice.


Redati ih u papirom obložen pleh.


U zdjelici viljuškom umutiti jaje, posoliti ga i premazati roščiće. Odozgo posuti susam.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° 15-tak minuta da fino porumene.



Ispečene pokriti čistom krpom da stanu 5 minuta i slobodno navalite na njih :)

Ne znam jesu li ljepši topli ili hladni..mekani kao spužva i savršeno ukusni.

Dobar tek :)



Presjek:




Primjedbe

  1. Ljiljo, ovo mi se jako sv iđa, to kukuruzno brašno, da li je ono potpuno samleveno ili ono kap za palentu? Unapred ti hvala na odgovoru.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Zorice, koristila sam potpuno samljeveno kukuruzno brašno :) Ako ti se dopada možeš kiflice odozgo posuti palentom umjesto susamom :)

      Veliki pozdrav ti šaljem :)

      Izbriši
  2. Hvala ti puno na odgovoru....idem da potražim samleveno kukuruzno brašno i pre nego što zavtršim, da li je belo ili žuto? Izvini ako sam dosadna. Topli pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Oprosti Zorice, nisam bila na netu, pa znam da kasnim sa odgovorom. Ipak ću napisati da je žuto brašno u pitanju, mada ne mijenja na okusu ni bijelo pretpostavljam. Nadam se da su ti se dopale kiflice. Lijep pozdrav iz Sarajeva :)

      Izbriši
    2. Hvala Ljiljo,predpostavljala sam da je žuto brašno a kod nas ima i belo. kiflčice su napravljene i pojedene...uzela sam tvoju ideju i napravila sam ih po svom...ako imaš vremena, pogledaj kod mene na blogu...fantastične su i pošto sam ih nosila na jedno slavlje, svi su ih voleli. Još jednom. hvala...
      http://pomoravka1.blogspot.ca/2015/03/lisnate-kiflice-od-kukuruznog-brasna.html

      Izbriši
    3. Pogledala sam, predivne su ti :)))) Hvala na povjerenju i veliki pozdrav..

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi