ponedjeljak, 23. veljače 2015.

MAK MAŠNICE

Ove mašnice me uvijek podsjete na predivne školske dane. U pekari blizu škole, pravili su divne, mekane mašnice (neki su ih zvali "kravate") sa Eurocremom, džemom, rogačem, topljenom čokoladom i naravno da smo svi jedva čekali veliki odmor pa da ih zagrizemo.

Jutros mi se nešto radilo sa tijestom i pravila sam baš njih uz jutarnju kafu.

Možete raditi i slanu verziju, premazano tijesto posuti ribanim sirom, kriškama pureće šunke (može i ribana), ostali postupak je isti, a u konačnici imate savršenu školsku užinu.



Od ove mjere izađu vam 2 pleha od rerne mašnica ili cca 28 komada. Meni je to bilo puno, pa sam radila pola mjere. Vi znate vaše potrebe :D


Sastojci za tijesto:



  • 1 kg brašna
  • 500 ml mlijeka
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 2 jaja
  • 100 ml ulja
  • 4 velike kašike šećera
  • 1 mala kašičica soli
  • 100 gr putera (za premazati tijesto)

Nadjev od maka:


  • 110 gr mljevenog maka
  • 1 dcl vrelog mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 100 gr šećera

+


  • šećer u prahu za posipanje



U posudu staviti prosijano brašno, pa ga pomiješati sa suhim kvascem, soli i šećerom, dodati blago umućena jaja, ulje, pa uz dodavanje mlakog mlijeka zamijesiti čvrsto i kompaktno tijesto.

Pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom da odmori 15-tak minuta (ne treba se uduplati).


Nadošlo tijesto podijeliti na 2 dijela. Razvaljati ih u pravougaonik debljine 3-4 mm. Otopljenim puterom premazati tijesto.

Za nadjev mljeveni mak preliti zašećerenim vrelim mlijekom, dodati vanilin šećer i sve skupa dobro izmješati.

Premazati nadjev preko cijele površine tijesta.



Gornju trećinu tijesta preklopiti preko sredine. Zatim donju trećinu tijesta također preklopiti preko sredine (vidljivo na slici ispod). Oklagijom blago pritisnuti formiranu traku i oštrim nožem isjeći na trake širine 5-6 cm.



Svaku traku nožem rasjeći po sredini (ali ne do kraja). Krajeve provući kroz razrezani dio, odozgo prema dole, a drugi dio odozdo prema gore - da dobijete oblik mašnice.

Redati ih u papirom obložen pleh.

Neka odmore 15-tak minuta i peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 15-20 minuta.


Još tople mašnice posuti šećerom u prahu koji možete zamirisati vanilom.

NAPOMENA: Ukoliko ste ljubitelj zalivenih kolača, ove mašnice možete preliti i zaljevom koji pripremite tako da prokuhate 1 šolju šećera i 2 šolje vode dok se šećer istopi.
Preliti vruće mašnice sirupom i ostaviti da se ohlade.


Uživanje može da počne:





I naravno jedan griz:





Nema komentara:

Objavi komentar