četvrtak, 12. veljače 2015.

LIJENA PITA SA BOROVNICAMA

Ima li neko ko ne voli lijene pite? Sa jabukama, višnjama, malinama, pa evo i sa borovnicama - neodoljiva je :)





Sastojci za prhko tijesto:



  • 300 gr brašna
  • 150 gr putera ili margarina
  • 100 gr šećera
  • 1 jaje
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica 1 limuna
  • 1 kašika pavlake

Nadjev:


  • 400 gr borovnica
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike griza

+

  • šećer u prahu za posipanje
  • 1 vanilin šećer


Da se ne ponavljamo, od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, oblikovati u loptu, zamotati u streč foliju i ostaviti u frižider na najmanje 30 minuta. Zavisno od vrste brašna, ako vam je tijesto mrvičasto, dodajte kašiku hladne vode ili još jednu kašiku pavlake.


Odstajalo tijesto podijeliti na 2 dijela. Prvi dio razvaljati u veličinu pleha (moj pleh je 30 x 20 cm).

Tijesto posuti borovnicama (koristila sam odleđene borovnice koje sam ocijedila), posuti šećerom i grizom.
Drugi dio tijesta samo kidati rukama i razbacati po borovnicama. Možete i razvaljati pa prekriti borovnice, ali u tom slučaju probodite viljuškom tijesto na nekoliko mjesta ili uradite rešetku od tijesta.

Lijenu pitu peći u rerni zagrijanoj na 180° oko 20-tak minuta.



Ispečenu posuti šećerom u prahu zamirisanim vanilin šećerom i ostaviti da se potpuno ohladi. Zatim sjeći na kocke i poslužiti.




Nema komentara:

Objavi komentar