nedjelja, 11. siječnja 2015.

ŠNITE SA SUHIM ŠLJIVAMA I CIMETOM

I evo me konačno nakon novogodišnjih praznika, tutnjaže, ića i pića...vraćamo se u neku "normalu" :D

Prije svega da vam svima zaželim Sretnu Novu 2015. godinu, puno zdravlja, sreće, osmijeha, ljubavi.. :)

I ovu godinu ću započeti opet nečim jednostavnim a tako dobrim. Ove šnite su tako mekane, mirisne i zavodljive. Suhe šljive i cimet se predivno nadopunjuju, uvjerite se i sami :)




Potrebno je:



  • 3 jaja
  • 250 gr brašna
  • 200 gr suhih šljiva
  • 200 ml mlijeka
  • 150 gr šećera
  • 100 gr putera
  • 15 gr mljevenog cimeta
  • 50 gr mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • ribana korica 1 limuna
  • 1/2 praška za pecivo

Glazura:

  • 80 gr otopljene tamne čokolade


Odvojiti žumanjke i bjelanjke.

Suhe šljive staviti u vodu i prokuhati oko 3-4 minute, zatim ih staviti u cjediljku da se ocijede i potom isjeckati na kockice.

 Puter sobne temperature izmiksati sa šećerom, vanilin šećerom,  pa dodati žumanjke i nastaviti miksati da smjesta postane svijetla.

Brašno pomiješati sa praškom za pecivo pa ga postepeno dodavati u smjesu sa žumancima. Dodati orahe, cimet, suhe šljive, limunovu koricu i mlijeko i sve mikserom sjediniti.

Posebno izmiksati bjelanjke uz dodatak prstohvata soli da budu čvrsti.
Polovinu izmiksanih bjelanjaka dodati u pripremljenu smjesu pa lagano špatulom umiješati, a zatim dodati ostatak bjelanjaka  i sve lagano sjediniti u kompaktnu i prozračnu smjesu.

Duguljasti kalup premazati puterom, pobrašniti i istresti smjesu. Možete peći i u pravougaonom plehu.



Rerna treba biti zagrijana na 180°.

Staviti kolač da se peče prvih 20-tak minuta na temperaturi 180°, potom smanjiti temperaturu i nastaviti peći još 20 minuta. Čačkalicom provjeriti da li je pečen.

Ispečen kolač prohladiti u kalupu, potom ga izvaditi iz kalupa i ostaviti da se skroz ohladi.

Za glazuru sam koristila tamnu čokoladu sa 75% kakaa:



Izlomljenu čokoladu na kockice staviti u kesu za zamrzivač i sve skupa uroniti u vrelu vodu. Kad se čokolada potpuno otopi, na jednom ćošku odrezati vrh kese i išarati kolač po vrhu.



Sjeći na kriške i servirati uz kafu, čaj, vruću čokoladu i slično.

Fantastična aroma :)






Nema komentara:

Objavi komentar