četvrtak, 22. siječnja 2015.

ŠARENA TAVA SA PROSOM, POVRĆEM I PILETINOM

Ovo je jako fin i zdrav ručak... Povrće dodajte po vlastitom izboru, sve ono što volite, a ova moja današnja kombinacija je bila baš po mjeri svih nas koji smo uživali u ovom odličnom obroku.




Sastojci:



  • 100 gr prosa
  • 6 pilećih bataka (odkoštenih, a možete koristiti i filete)
  • 300 gr povrća po vašem izboru (komorač, prasa, bijeli luk, paprika, mahune, grašak, mrkva, gljive)
  • 250 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 1 kašika putera
  • 150 gr ribanog sira
  • so
  • biber
  • 2 kašike ulja


Proso staviti u cjediljku i isprati pod mlazom vode.

Piletinu posuti začinima za pileće meso i ostaviti da malo odstoji.
Na gril tavi kratko propržiti pileće meso sa obje strane (pržiti bez masnoće) i izvaditi u tanjir sa strane.

U podmazanu vatrostalnu tepsiju sipati ocijeđeno proso. 

U mlijeku na laganoj vatri otopiti kašiku putera pa prohladiti do mlakog. U mlako dodati jaje, so, biber i sve dobro žicom izmiješati.

Po prosu poredati pileće meso, pripremljeno isjeckano povrće i preliti pripremljenim mlijekom. Sve fino izmiješati da se sjedini. 



Tepsiju pokriti aluminijskom folijom i staviti u rernu zagrijanu na 180° da se peče 40 minuta.

Za vrijeme pečenja povremeno provjerite da li je potrebno da dodate još malo vode. Meni danas nije trebalo nimalo.

Nakon 40 minuta, izvaditi tepsiju, skinuti foliju, jelo posuti ribanim sirom i vratiti u rernu još oko 3-4 minute da se sir istopi.





Servirati toplo.

Dobar tek :))))







Nema komentara:

Objavi komentar