petak, 30. siječnja 2015.

"KARPATI"

Danas je mojoj sestri rođendan, pa sam joj pripremila ovaj fini kremasti kolač.

Ne iziskuje puno truda (kao skoro pa sve što vam ovdje pokažem), a zaista postane omiljen svima koji ga probaju.

Korice budu blago hrskave, a unutra - samo krema. Pravi užitak.


Ako niste do sada probali, evo i kako se priprema :)

P.S. Nisam slikala cijeli postupak pripreme jer sam ga pravila sinoć, pa je osvjetljenje lošije. Obratite pažnju na napomenu na kraju recepta!






Sastojci za kore:


  • 2 dcl vode
  • 125 gr margarina
  • 2 dcl brašna
  • 5 jaja
  • malo soli
  • 2 kašike šećera

Krema:


  • 3 kesice pudinga od vanilije
  • 1 litar mlijeka
  • 2 dcl šećera
  • 250 gr putera ili margarina za kreme
+


  • 1/2 l slatkog vrhnja
  • šećer u prahu za posipanje

Ova mjera je za pleh od rerne!



Prah za puding pomiješati u zdjelici sa 2 dcl šećera i 18 kašika mlijeka oduzeti od 1 litre.
Ostatak mlijeka zakuhati i kad prokuha skuhati puding. Istresti ga na metalnu tacnu i pokriti streč folijom da se prije ohladi i da se ne uhvati korica na vrhu.

Dok se hladi puding pripremite kore.
Zakuhati vodu, margarin i šećer, pa kad prokuha, skloniti sa ringle i dodati prstohvat soli i brašno, pa sve drvenom kuhačom dobro promiješati da se sjedini (ne treba više kuhati).
Ostaviti da odstoji oko 5 minuta, pa umiješati jedno po jedno jaje. Sve dobro sjediniti da dobijete kompaktnu smjesu, koja će biti žitkije strukture.

Rernu zagrijati na 200°.

Izrezati dva komada pek papira veličine pleha od rerne.
Prvi papir staviti u pleh i preko njega tanko namazati pola pripremljene smjese za kore. Kašikom fino razmazati i staviti da se peče u zagrijanoj rerni oko 10-15 minuta da lijepo porumeni. Kora će biti valovita, valjda je zato kolač i dobio ime "Karpati" :D

Ispečenu koru izvaditi zajedno sa papirom i ostaviti da se ohladi. Ne lijepi se za papir nego fino sklizne.

Na isti način ispeći i drugu koru pa ostaviti da se ohladi.

Puter ili margarin za kreme izmiksati pa u njega dodavati kašiku po kašiku ohlađenog pudinga i neprestano miksati.

U posebnoj posudi izmiksati slatko vrhnje u čvrst šlag.

U pleh staviti prvu koru, premazati kompletnu kremu od pudinga, preko nje staviti izmiksano vrhnje, poklopiti drugom korom i sve skupa staviti u frižider da se dobro stisne i ohladi (najbolje preko noći).

Prije posluženja obilno posuti šećerom u prahu.



Zar nije zanimljivo?



U plehu:





I sad NAPOMENA:

Pripremiti možete i voćne karpate na slijedeći način:

Koristite voćne kompote - 2 pakovanja, možete kompot od breskve, kruške, višnje. Voće ocijediti i sitno isjeckati.
Kad stavite kremu od pudinga, poredajte isjeckano voće, pa preko voća stavite izmiksano vrhnje i na kraju koru. Imat ćete fantastičan voćni kremasti kolač.

To bi bilo to, lijep pozdrav vam šaljem iz kišovitog i vjetrovitog Sarajeva!

Nema komentara:

Objavi komentar