nedjelja, 25. siječnja 2015.

HELJDINE LEPINJICE

Savršene za doručak ili večeru :)




Sastojci:



  • 350 gr pšeničnog brašna
  • 150 gr heljdinog brašna
  • 2 velike kašike mljevenog lana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 1 mala kašičica šećera
  • mlaka voda - količina po potrebi
U posudi pomiješati pšenično i heljdino brašno, pa dodati mljeveni lan, maslinovo ulje, suhi kvasac, prašak za pecivo, so i šećer. Dodavati mlake vode dok se ne dobije fino kompaktno tijesto, koje se vrlo malo lijepi za prste.

Oblikovati loptu, premazati uljem, pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu oko 20-30 minuta.

Na pobrašnjenoj podlozi premjesiti tijesto i podijeliti na 8 loptica.
Svaku lopticu razvaljati u krug prečnika 24-26 cm.

Pržiti lepinjice na vrlo malo zagrijanog ulja, sa obje strane, da lijepo porumene. Vaditi ih na kuhinjski ubrus (za svaki slučaj, iako piju vrlo malo ulja) i poslužiti tople uz sir, suho meso, ajvar, pavlaku, kajmak...

Prijatno :)

NAPOMENA: U tijesta koja pržim kao za uštipke i ove lepinjice, uvijek dodajem i suhi kvasac i prašak za pecivo, jer na taj način uštipci i lepinjice piju minimalnu količinu ulja.





Nema komentara:

Objavi komentar