nedjelja, 25. siječnja 2015.

AROMATIČNI ROGAČ KOLAČ SA BRUSNICAMA I JABUKAMA

Divne arome rogača, narandže, jabuke i suhih brusnica i nevjerovatna sočnost ovog prejednostavnog kolača, nikoga ne ostavlja ravnodušnim :)


Mjera je srednja šoljica za crnu kafu!

Sastojci:



  • 3 jaja
  • 1 šoljica šećera
  • 1 šoljica brašna
  • 1/2 šoljice ulja
  • 1/2 šoljice cijeđenog soka od narandže
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 gr mljevenog rogača
  • 3-4 jabuke
  • 100 gr suhih brusnica

Glazura:

  • 100 gr šećera
  • 3 rebra čokolade za kuhanje
  • 70 gr putera


Odvojiti bjelanjke i žumanjke. 
Izmiksati žumanjke sa šećerom pjenasto, pa dodati ulje, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sok od narandže. Dodati rogač i jabuku izribanu na najsitniji ribež.

Bjelanjke izmiksati u čvrst snijeg uz dodatak prstohvata soli. Lagano ih umiješati u pripremljenu smjesu. Na kraju umiješati i suhe brusnice pa sve fino lagano sjediniti.

Smjesu istresti u nauljen i pobrašnjen kalup promjera 24 cm i poravnati špatulom.



Peći na 180° oko 25 minuta. 

Ispečen kolač ostaviti u kalupu da se prohladi, a zatim izvaditi i staviti na pladanj.

Za glazuru šećer prokuhati sa malo vode, da se šećer istopi, pa dodati čokoladu i puter i sve lagano promiješati. Skloniti sa ringle i kad se malo ohladi, preliti preko kolača. Ohladiti, sjeći na kriške i poslužiti dekorisano kriškama narandže.

NAPOMENA: Smjesu možete peći i u kalupima za mafine! 




Nema komentara:

Objavi komentar