subota, 20. prosinca 2014.

ŠKOLJKICE SA ČOKOLADOM

Dolazi Božić i svaki dan se priprema po jedan kolačić :D

Ovaj recept je toliko jednostavan, a tako savršen. Probala sam mnoga prhka tijesta sa puterom, margarinom, praškom za pecivo, kvascem, ali ovo tijesto sa pivom je čista fantazija.

Odlično je i toplo i hladno, topi se u ustima. Zaista minimalan trud za maksimalno dobre kolačiće.

Pravila sam školjkice od čokolade, ali i kiflice punjene džemom. Možete raditi što vam padne na pamet!

I naravno, možete koristiti i bezalkoholno pivo, sve po vašoj želji.





Mjera je čaša od 2 dcl!


Tijesto:



  • 5 čaša brašna
  • 1 čaša piva
  • 1,5 čaša ulja
  • rendana korica 1 limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1 čaša šećera

Fil:


  • prepolovljene kockice čokolade
  • džem po želji (ali čvršće ukuhan da ne curi)

Za posipanje:


  • šećer u prahu
  • vanilin šećer


U posudu sipati brašno, vanilin šećer i kristal šećer, dodati pivo, ulje, izrendanu koricu limuna, izmješati kašikom, a zatim umijesiti rukom.

Tijesto je mekano i masno, ne lijepi se i da se odlično oblikovati.

Istresti na pobrašnjenu radnu površinu, podijeliti na 2 dijela i jedan dio razvaljati na debljinu 0,5 cm.

Čašom vaditi krugove, filovati kockicama čokolade, saviti i zalijepiti ili viljuškom ili stisnuti prstima i redati na pleh obložen papirom za pečenje.

Od drugog dijela razvaljati krug, rezati na osmine ili 16-tine (ovisno kolike kiflice volite), filovati džemom, zamotati i redati na pleh.

Peći u rerni zagrijanoj na 180° 15-tak minuta, trebaju ostati svijetle, čim rubovi porumene vadite ih.

Šećer u prahu pomiješati sa vanilin šećerom i vruće školjkice i kiflice valjati u prah šećer. Redati na pladanj i dobro ohladiti, a zatim stavljati u kutije i zatvoriti.

Odlične su i za zamrzavanje.





Presjek školjkice sa čokoladom:



Kiflica sa džemom:


2 komentara: