utorak, 2. prosinca 2014.

RAŽENE KIFLE I POGAČA

Mekane poput pamuka... Tijesto sam radila sa sirutkom i bio je to pun pogodak!

Možete oblikovati hljeb, pogaču, kifle, ma sve što poželite.

Preporučujem :)





Tijesto:



  • 500 gr bijelog brašna
  • 250 gr raženog brašna
  • 3 kašike mljevenog lana
  • 2 kašike sjemenki lana
  • 0,5 dcl ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašika suhog kvasca
  • 3 dcl sirutke
  • mlaka voda (količina po potrebi)
+

sjemenke lana i susama za posipanje


U posudi pomiješati bijelo i raženo brašno, pa dodati so, šećer, suhi kvasac, mljeveni lan, sjemenke lana i sve kašikom promiješati. Zatim dodati ulje, sirutku i mlake vode toliko da se zamijesi mekano, ali ne previše ljepljivo tijesto. Izraditi fino rukama, pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste.

Kada tijesto jednom naraste, nauljenom rukom ga tako u zdjeli premjesiti još jednom i ostaviti opet da naraste.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto (ja sam pobrašnila raženim brašnom), premjesiti i podijeliti na 16 loptica.

Polovinu loptica (8 komada) sam na nauljenoj podlozi razvukla u ovalni oblik i oblikovala dugačke kifle. Redati u papirom obložen pleh.



Od narednih 5 loptica sam napravila duge valjke i isplela pletenicu koju sam spiralno smotala, a od preostale 3 isplela običnu pletenicu, pa složila oko okrugle pletenice i dobila ovu pogaču:




Oblikovane kifle i pogaču pokriti krpom i ostaviti oko 20-tak minuta.

Rernu zagrijati na 180°.

Nadošla peciva premazati mlakom vodom i posuti sjemenkama lana i susama, blago pritisnuti rukom da se fino zalijepe.

Kifle sam pekla u zagrijanoj rerni oko 15-tak minuta, a pogaču oko 20-tak minuta




Ispečeno pokriti čistom krpom da omekšaju i malo se ohlade.

Poslužite s čim god poželite. Moji ukućani su kifle mazali mileramom tako tople i uživali :)






Prijatno :)

Nema komentara:

Objavi komentar