ponedjeljak, 29. prosinca 2014.

POVRTNI RIŽOTO

Divan ručak, fantastično miriše i za svaku preporuku :)

Kombinujte povrće koje volite, uz meso koje također preferirate i bit ćete prezadovoljni.



Potrebno je:



  • 1 pile srednje veličine
  • 200 gr riže
  • 100 gr graška
  • 100 gr mrkve
  • 100 gr kukuruza šećerca
  • 2 svježe crvene paprike
  • 1 čajna kašika bijelog luka u granulama
  • 2 kašike ulja
  • vegeta
  • biber
  • 1 mala kašičica kurkume
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • cca 1,2 l vode
  • so

Pile oprati, posušiti kuhinjskim ručnikom i isjeći na komade.

U šerpi zagrijati kašiku ulja i propržiti malo posoljenu piletinu da porumeni fino sa obje strane.

U međuvremenu oprati i ocijediti rižu.
Povrće možete koristiti i zaleđeno i svježe. Ako je paprika svježa isjecite je na rezance, a mrkvu na kockice.

U posebnoj šerpi prokuhati vodu, vegetu, biber, mljevenu crvenu papriku, kašiku ulja, samo da proključa i skloniti sa ringle.

Pripremiti pekač, pa u njega staviti pripremljeno povrće, posuti rižom, poredati komade piletine odozgo, posuti granulama bijelog luka, kurkumom i zaliti pripremljenom prokuhanom vodom, kao i masnoćom koju je piletina pustila dok se pržila.

Sve skupa staviti u rernu zagrijanu na 180 stepeni i zapeći oko 40-45 minuta, dok sva voda ukuha. ova količina vode mi je bila sasvim dovoljna, a po potrebi možete doliti još vode.



Gotovo jelo ostaviti da se sasvim malo prohladi, a potom možete servirati.

Prijatno :)






Nema komentara:

Objavi komentar