petak, 21. studenoga 2014.

VOĆNI KOLAČ SA KRUŠKAMA I VANILOM

Prejednostavan sladak zalogaj.

Umjesto krušaka možete koristiti jabuke, a po želji kolač premazati umućenim šlagom ili nekom šlag kremom, ja sam to htjela izbjeći :D




Pekla sam u pravougaonoj tepsiji promjera cca 22 x 35 cm.


Sastojci za biskvit:


  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 3 kašike gustina
  • 5 kašika ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer

Nadjev:

  • 750 ml vode
  • 3 kesice pudinga od vanilije
  • 4-5 krušaka
  • 12 kašika šećera (više ili manje - zavisi koliko su vam kruške slatke i da li volite slađi ili manje sladak kolač)

U posudu za miksanje staviti cijela jaja i šećer pa miksati na najjačoj brzini 15-tak minuta da smjesa naraste i postane kremasta.
Dodati ulje i miksati još malo. Brašno i gustin pomiješati sa praškom za pecivo i vanilin šećerom, pa dodati smjesi, brzinu miksera smanjiti na najmaju i miksati vrlo kratko samo da se smjesa poveže.

Istresti u nauljen i pobrašnjen pleh i peći na 180° 12-15 minuta (prilagodite svojoj rerni).

Ispečen biskvit izvaditi iz rerne i ostaviti da se hladi.

Od predviđene količine vode odvojiti 15-tak kašika i pomiješati sa prahom za puding i šećerom.
Izmješati da nema grudvica.

Kruške oguliti i isjeći na kockice.
U ostatak vode staviti kruške i pustiti da prokuhaju. Neka kuhaju 3-4 minute,  a zatim u njih dodajte pripremljenu puding smjesu. Promiješajte i kuhajte da se smjesa zgusne, što bude prilično brzo. Ne treba vam ni minut.

Vruće istresti preko biskvita i ostaviti da se dobro ohladi.

Sjeći na kocke i poslužiti.

Kao što sam navela u uvodu, možete premazati umućenim šlagom ili šlag kremom od vanilije.






Nema komentara:

Objavi komentar