četvrtak, 13. studenoga 2014.

POLAGANA TIKVENICA SA JUFKAMA OD CRNOG BRAŠNA

Tikvenicu baš volim, pa sam malo nešto promijenila da bih dobila jednu zdraviju varijantu. 

Jufke sam pravila od mješavine bijelog i crnog brašna, ostavila ih malo deblje, jer se jufke od crnog brašna i ne mogu razviti tako tanko kao od bijelog, što piti daje hrskavost, a unutrašnjost je mekana i jako ukusna.

Ako volite pite i tikvu, onda preporučujem :)




Za jufke:

  • 300 gr bijelog brašna
  • 200 gr crnog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica soli
  • 2 kašike ulja
  • mlaka voda - količina po potrebi

Nadjev:

  • 500 gr tikve isjeckane na kockice
  • 500 gr mladog sira
  • 4 jaja
  • so
  • 2-3 kašike pavlake (12% m.m.)

Za zaliti pitu - 1 čaša mlijeka


Od sastojaka za tijesto zamijesiti klasično tijesto za pitu, podijeliti na 3 loptice, nauljiti ih, pokriti streč folijom i ostaviti da odstoje oko pola sata.

U međuvremenu za nadjev isjeckajte tikvu, dodajte jaja, sir, pavlaku, so i sve fino promiješati.

Odstajale jufke razvući na standardan način kako to već radite, ne mogu vam biti tanke kao jufke od bijelog brašna, pa ih slobodno ostavite malo, ali malo deblje nego klasične. Isjecite jufke na veće kocke.

U nauljen pleh stavljajte izrezane komade jufke - red jufke, red nadjeva, malo pouljite i tako dok ne utrošite sav materijal. Ja sam redala u pleh od rerne pa mi je ispala tanja. 

Na vrhu neka vam ostane jedna jufka koju ste isjekli tačno u veličini pleha. Odozgo malo pouljite, isjecite na kocke i stavite pitu da se peče na 180° oko 30-tak minuta.

Izvaditi pitu preliti je čašom mlijeka i vratiti u rernu još oko 5 minuta.

Poslužiti toplu uz neizostavan jogurt.

Dobar tek :)





Nema komentara:

Objavi komentar