subota, 1. studenoga 2014.

PITULJICE U AGDI

Jedna fina stara turska poslastica... Priprema je jednostavna i ukoliko volite agdaste poslastice - idealna je za vas.

Okusom podsjećaju na tulumbe, jako su dekorativne i sočne.





Sastojci za tijesto:


  • 400 gr brašna
  • 150 ml jogurta
  • 130 ml ulja
  • 1 jaje
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo

Agda:

  • 3 čaše vode (čaša od 200 ml)
  • 2 čaše šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sok 1/2 limuna
+

ulje za prženje



Prvo skuhati agdu. Šećer preliti vodom, dodati vanilin šećer i sok limuna pa staviti da prokuha i kada proključa kuhati oko 5 minuta.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.

U posudu staviti brašno, dodati jogurt, ulje, jaje, vanilin šećer, prašak za pecivo i brašno, pa zamijesiti fino mekano, masno tijesto.

Prebaciti ga na radnu površinu i podijeliti na dva dijela.



Svaki dio oklagijom rastanjiti što tanje i isjeći na trake širine 1 cm, dužina je otprilike 25 cm.



Viljuškom motati jednu po jednu traku kao na slici ispod.

Ulje staviti da se zagrije, temperatura ne smije biti prejaka da vam ne bi pituljice izgorile...ako imate podiok na ringli od 1 - 3 ... stavite na br. 2, dakle srednja temperatura.





Spuštati pitice u zagrijano ulje i pržiti sa obje strane da lijepo porumene. Ponavljam da temperatura ne smije biti prejaka kako vam ne bi ostale unutra nepečene.

Kako koju turu pituljica ispržite stavljajte ih u hladnu agdu da odstoje dok se prži slijedeća (kao što radite sa tulumbama), s tim da ih bar jednom okrenete u agdi.


Kako ih vadite iz agde tako ih redajte na veliki pladanj.


Kad sve završite prelijte ih ostatkom agde i ostavite da se potpuno ohlade.

To bi bilo to :)






Nema komentara:

Objavi komentar