četvrtak, 13. studenoga 2014.

LEDENA ČOKO-KOKOS TORTA

Za sve kokosoljupce.. :)




Promjer kalupa je 26 cm!


Biskvit:



  • 4 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 6 kašika ulja
  • 3 kašike brašna
  • 2 kašike čokolade u prahu ili kakao praha
  • 1 prašak za pecivo

Krema:
  • 750 ml vode
  • 3 kesice pudinga od čokolade
  • 10 kašika šećera
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 15 kašika kokosa
  • 60 gr putera

Za preliti koru:

  • 5 kašika čokoladnog mlijeka (može i obično)
  • 2 kašike ruma

Kakao glazura:

  • 80 gr kakao praha
  • 7-8 kašika šećera
  • kockica putera
  • 4-5 kašika vode

Za posipanje:

  • kokosovo brašno


Izmiksati cijela jaja sa šećerom 15-tak minuta da smjesa naraste i posvijetli.

Dodati ulje i još kratko miksati. U posebnoj posudi pomiješati brašno sa čokoladom u prahu ili kakaom i praškom za pecivo, pa dodati u umućenu smjesu od jaja i na najmanjoj brzini mikserom samo sjediniti sastojke.

Dno kalupa obložiti pek papirom i izliti smjesu.

Koru staviti da se peče na 180° 10-15 minuta, provjerite čačkalicom.

Ohladiti koru pa je prebaciti na pladanj za posluživanje i staviti obruč. Odmah preliti čokoladnim mlijekom i rumom.




Izmjeriti vodu, odvojiti 20-tak kašika vode, pa izmješati sa prahom za puding i šećerom da nema grudvica. Ostatak vode zakuhati i skuhati klasičan puding.

U vruć puding dodati čokoladu izlomljenu na kockice i puter isječen na manje komadiće, pa sve miješati da se čokolada i puter istope. Na kraju umiješati i kokosovo brašno.

Još toplu smjesu izliti na ohlađenu koru.



Ostaviti da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi, zatim staviti u frižider da se dodatno stisne i ohladi - oko sat vremena.

Sve sastojke za kakao glazuru staviti da prokuhaju, zavisno od vrste kakao praha, trebat će vam možda više a možda i malo manje vode. Uglavnom smjesa treba biti gušća, poput čokolade kad se istopi. Neprestano miješati žicom da se ne bi stvorile grudvice.

Ohlađenu tortu preliti kakao glazurom i opet ostaviti u frižider da se malo stegne.

Na kraju posuti kokosovim brašnom.

Servirati rashlađeno i uživati u savršenom čoko-kokos zalogaju :)






Nema komentara:

Objavi komentar