petak, 21. studenoga 2014.

GRAŠAK I PROSO SA MARINIRANIM PILEĆIM KRILIMA

E za ovaj ručak moram reći da je moj favorit!

Miriše fantastično, jako je ukusno, priprema se uz minimum masnoće i u rerni, tako da je idealan za sve one koji vode računa o zdravoj ishrani.

Toplo preporučujem!



Sastojci za marinirana pileća krila:


  • 1 kg pilećih krila
  • 1 čajna kašika mljevene crvene paprike
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika bijelog luka u granulama
  • 1 supena kašika mljevenog lana
  • 1 supena kašika susama
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • biber
  • so

+

  • 500 gr graška (koristila sam zamrznuti)
  • 100 gr prosa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 3 režnja bijelog luka
  • 4 krompira srednje veličine
  • 1 mrkva
  • biber
  • bio začin
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica curry začina

Sve sastojke za marinadu pomiješati, pa dodati oprana i posušena pileća krila, sve dobro izmješati, tako da krila budu fino obložena sa svih strana pa ostaviti u frižider da odstoje oko sat vremena.

Na malo ulja prodinstati isjeckan crveni i bijeli luk, dodati mrkvu, a zatim i isječen krompir. Promiješati pa dodati grašak i proso, doliti vode da prekrije povrće i kuhati na srednje jakoj vatri oko 10-tak minuta. Na kraju dodati i začine i sve još kratko prokuhati. Po potrebi dodajte vode, jer ne treba da bude na gusto, nego treba da ima tečnosti, jer će se u nastavku jelo pripremati u rerni.

U pekač istresti smjesu sa graškom i prosom, zajedno sa tečnosti u kojoj se kuhao, pa odozgo samo poredati marinirana pileća krila. Ništa ne miješati, da se ne bi sprala marinada. 

Sve staviti u rernu zagrijanu na 190° i ostaviti da se fino ukrčka. Moje jelo je u rerni bilo oko 40-tak minuta, da voda fino ukuha i krila dobiju lijepu rumenu boju i hrskavu koricu.






Servirati toplo.

Dobar tek :)







Nema komentara:

Objavi komentar