srijeda, 26. studenoga 2014.

DŽEM KOLAČ

Prejednostavan kolač bez jaja...

Fantastičnog je okusa, mekan, sočan... od ove smjese bi se dale uraditi i divne kore za tortu, vjerovatno ću isprobati.

Zasladite se uz kafu i vi... :)



Sastojci:



  • 160 gr šećera u prahu
  • 125 ml ulja
  • 100 gr džema od borovnica (može i višnja, trešnja itd)
  • 180 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 45 gr kakao praha
  • 200 ml jogurta
  • 40 ml mlijeka

Glazura:

  • 50 gr čokolade za kuhanje
  • 25 gr putera
  • 2-3 kašike slatkog vrhnja

+

sjeckani orasi za posipanje



Žicom izmiješati šećer, ulje i džem.



U brašno dodati prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i kakao.




U smjesu od brašna umiješati smjesu od džema i ulja, a zatim dodati jogurt i mlijeko. Dobro žicom sjediniti.

Izliti u pouljen i pobrašnjen duguljasti kalup cca 28 x 11 cm.



Peći na 180° 20-tak minuta, zatim smanjiti temperaturu na 160° i peći još 20-tak minuta, da se kolač fino ispeče i unutra.

Za glazuru na laganoj vatri otopite sastojke.

Vruć kolač okrenite na pladanj za posluživanje.



Odmah preliti glazurom i posuti sjeckanim orasima.




Ostaviti da se ohladi, a zatim sjeći na kriške i servirati uz kafu.



Nema komentara:

Objavi komentar