subota, 4. listopada 2014.

TORTA "STRACCIATELLA"

Za ovaj Bajram, osim baklave koja je obavezna, kao druga vrsta kolača bila je ova torta.

Svima se dopala, jer je prefina - kremasta, lagana, vazdušasta...prosto fantastična.

Preporučujem da probate i vi, jer priprema nije zahtjevna, a rezultat je odličan!



Promjer kalupa je 26 cm!

Biskvit:


  • 6 bjelanjaka
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1/2 praška za pecivo

Za preliti biskvit:

  • 100 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 kesica Želatine fix (20 gr)
  • 100 gr ribane čokolade za kuhanje
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer

Premaz torte i dekoracija:

  • 300 ml slatkog vrhnja ili šlag pjena
  • 100 gr šećera u prahu
  • 1 vrećica kremfixa (nije obavezno)
  • prehrambena boja po želji

Odvojiti bjelanjke i žumanjke.

Bjelanjke sa šećerom izmiksati u čvrst šlag. Dodati brašno i prašak za pecivo pa žicom izmiješati samo da se sastojci povežu.

Dno kalupa za tortu obložiti papirom i izliti smjesu. 
Poravnati i peći na 170 stepeni oko 20 minuta. Vrijeme pečenja prilagodite svojoj rerni, biskvit treba ostati bijeli i ne treba vam puno porumeniti, ali svakako treba biti pečen.

100 ml mlijeka i vanilin šećer staviti da se dobro zagrije.

Ispečen biskvit izbockati viljuškom i odmah preliti vrelim mlijekom. Ostaviti da se potpuno ohladi.




Sad pripremiti kremu.

500 ml mlijeka staviti u šerpu da prokuha.
Posebno u zdjeli žicom umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, pa ih sipati u prokuhano mlijeko i neprestano miješati žicom dok proključa. Čim prokuha skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi do mlakog.

U mlaku smjesu sa žumancima dodati Želatinu fix i dobro izmiksati. Smjesa neće biti čvrsta, više će biti rijetka, ali neka vas to ne brine. 
Posebno izmiksati slatko vrhnje, pa sjediniti sa kremom i sve skupa izmiksati. Ostaviti da se potpuno ohladi.



Čokoladu za kuhanje izrendati na krupno rende i umiješati špatulom u potpuno ohlađenu kremu.

Biskvit izvaditi iz kalupa i staviti na pladanj za posluživanje.


Oko biskvita stavite metalni rastezljivi obruč ili obruč od kalupa za tortu.


Preko biskvita sipati kremu i ostaviti u frižider na par sati.

Izmiksati slatko vrhnje za dekoraciju uz dodatak šećera u prahu i kremfixa (kremfix nije obavezan, ja sam ga stavila jer mi torta treba biti čvrsta bar 3 dana dok traju Bajramski praznici, a ako ćete je jesti sutradan - ne morate stavljati). 
Ukoliko želite raditi dekoraciju u boji, dio vrhnja odvojite i obojite prehrambenom bojom po želji.

Tortu izvaditi iz frižidera, skinuti obruč, odozgo premazati vrhnjem, pa slastičarskim špricem dekorisati prema svojoj želji. Možete  samo premazati vrhnjem, eventualno posuti čokoladnim mrvicama ili čokoladom u prahu, bit će  opet fantastična :)

Vratiti tortu u frižider na još sat-dva i možete uživati u ovoj kremastoj fantaziji.

Tortu rezati nožem koji ste stavili na kratko pod vrelu vodu, a nakon svakog reza operite, obrišite i ponovite postupak, tako ćete dobiti divne kriške, a i manje će se šlag razmazivati :)

Biskvit je fantastičan, poput pamuka i sočan. Neću više da hvalim, napravite i uživajte :)))



Presjek:



Nema komentara:

Objavi komentar