srijeda, 17. rujna 2014.

TELETINA NA SAFT SA KOPROM I ĐUMBIROM

Nešto jako aromatično i ukusno. Naravno da sve zavisi od ukusa, ali ova kombinacija mi je savršena.

Kao prilog možete poslužiti palentu, pire, rižoto, pastu...




Sastojci:



  • 600 gr teletine od buta
  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 režnja bijelog luka
  • 1 komadić svježeg đumbira
  • 1 čajna kašika sitno isjeckanog svježeg kopra
  • 1 čajna kašika sitno isjeckanog svježeg peršuna
  • 1 čajna kašika sitno isjeckanog svježeg celera
  • 1 supena kašika paradajz pirea
  • 1 čajna kašika mljevene crvene paprike (može i ljuta ako volite pikantno)
  • 2 kašike ulja
  • svježe mljeveni biber
  • bio začin ili vegeta

Teletinu isjeckati na kockice. Crveni luk sitno isjeckati, a bijeli luk na listiće.
Đumbir izrendati na sitno rende.

U posudi zagrijati ulje, pa staviti obje vrste luka i dinstati da postane staklast. Zatim dodati isjeckano meso i dinstati na laganijoj vatri dok meso pusti svoju tečnost. Kada ta tečnost ukuha dodati paradajz pire i crvenu papriku, promiješati, a zatim dodati isjeckane začine - kopar, peršun i celer i doliti vode da prekrije meso.

Krčkati na laganoj vatri oko 40 minuta i po potrebi dolijevati malo vode. Ukoliko volite gušći saft - dodajite manje vode ali pazite da skroz ne ukuha.

Na kraju pobiberite i dodajte bio začin, vegetu ili so po ukusu.

Promiješajte i servirajte toplo.

Dobar tek :))))





Nema komentara:

Objavi komentar