subota, 13. rujna 2014.

PITA OD JABUKA I ORAHA

Dan je bio oblačan, tmuran, kišovit...jesenji, pa je jesen zamirisala i u mojoj kući.

Predivna pita od jabuka i oraha nam je odlično pasala uz popodnevnu kaficu.

Pravila sam je sa heljdinim korama, a možete koristiti i obične. Kad se ispeče i prohladi, mekana je, a kad je zagrizete imate osjećaj da je pravljena sa dizanim tijestom.

Preporučujem da probate!


NAPOMENA: Ukoliko su vam jabuke nakisele dodajte više šećera u smjesu, a ako su slatke kao moje, bit će vam dovoljna navedena količina.




Mjera je šolja od 2 dcl!


Sastojci:



  • 500 gr heljdinih ili običnih kora za pitu
  • 1 kg jabuka
  • 3 jaja
  • 1 šolja jogurta
  • 2 šolje pšeničnog griza
  • 150 gr mljevenih oraha
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanilin šećera
  • 1 čajna kašika cimeta
  • 12 kašika šećera

šećer u prahu za posipanje


Jabuke oguliti i izrendati. Pomiješati ih sa mljevenim orasima, fino izmješati i ostaviti sa strane.

U posudi žicom umutiti jaja, jogurt, griz, ulje, 1 vanilin šećer, prašak za pecivo i šećer. Miješati da se dobije homogena gušća smjesa.



Sve listove u pakovanju kora za pitu presjeći na pola. 
Uzeti prvu polovinu kore, staviti na nju 2-3 kašike smjese sa jajima i kistom premazati koru. Preko nje staviti drugu polovinu kore, koju na isti način premažete, zatim ide treća kora koju takođe premažete kistom, a zatim uz rub poredate dio nadjeva od jabuka i oraha. 

Vodite računa da rasporedite količinu smjese od jaja i nadjeva od jabuka, kako bi vam svi komadi pite bili isti.

Znači za jedan rolatić idu tri isječene polovice kora. 



Zarolati rolatić i redati u nauljen pleh za pečenje.

Postupak ponoviti dok ne potrošite sve kore. Formiranu pitu pokapati sa malo ulja.

Staviti da se peče u rerni zagrijanoj na 180° dok lijepo porumeni. Otprilike se peče 15-20 minuta.



Vruću pitu samo pokriti čistom kuhinjskom krpom da se prohladi i omekša.

Prije posluživanja isjeći na komade željene veličine i posuti mješavinom šećera u prahu i vanilin šećera.

Uživajte!






Nema komentara:

Objavi komentar