subota, 27. rujna 2014.

PEKARSKE KIFLE

Kao dijete sam obožavala pekarske kifle. Kad god prođem pored pekare, osjetim onaj zamamni miris kojem nisam mogla odoljeti. Tako je i danas. Evo tih pekarskih kifli... Tijesto je fantastično! Odlično se da raditi s njim, možete ga koristiti i za pravljenje pletenica i svih drugih vrsta peciva.

Mekane su i jako izdašne. Nestanu još tople, pa ih stoga toplo i preporučujem :D





Sastojci:


  • 1 kg bijelog pšeničnog brašna
  • 100 gr otopljenog putera
  • 2 čajne kašičice soli
  • 1 čajna kašičica šećera
  • 2 kesice suhog kvasca (može i svježi)
  • 4 dcl vode
  • 1-1,5 dcl mlijeka
  • 1 supena kašika alkoholnog octa

U posudu prosijati brašno, pa dodati, otopljeni puter, so, šećer, kvasac, alkoholni ocat. Pomiješati mlaku vodu i mlijeko, pa dodavati u pripremljenu smjesu sa brašnom. Zamijesiti kompaktno i elastično tijesto, koje se ne lijepi za prste, oblikovati loptu, pokriti čistom krpom i ostaviti na toplom mjestu 50 minuta.

Kad je tijesto jednom nadošlo, premjesiti ga malo tako u posudi, pa ostaviti da raste još 25 minuta.

Pobrašniti sto, preručiti nadošlo tijesto, malo ga premijesiti i od njega formirati 16 loptica.


Formirane loptice pokriti krpom i ostaviti da odmore 10 minuta.

Radnu površinu malo premazati uljem i svaku lopticu oklagijom razvaljati uzduž kao na slici.


Dlanom početi rolati kiflu odozgo prema dole do pola, a zatim sa dvije ruke dovršiti rolanje, blago pritiskajući. Tako ćete formirati kiflu.



Kifle redati na pek papir sa razmakom između, pa ih pokriti i ostaviti oko 15-20 minuta da narastu.


Kada su narasle, četkicom svaku kiflu premazati vodom i posuti kuhinjskom soli.


Kifle peći u rerni zagrijanoj na 250° oko 12 minuta (zavisno od rerne).



Ispečene pokriti čistom krpom i ostaviti da se malo prohlade.

Potom možete slobodno navaliti na njih :D





Presjek i uživancija:




Nema komentara:

Objavi komentar