ponedjeljak, 15. rujna 2014.

"PAMUK" HLJEB SA OVSENIM MEKINJAMA

Nazvala sam ga "pamuk" jer ima savršeno mekanu unutrašnjost.

Ako ga budete pekli na način koji ću napisati dobit ćete ovu divnu, rumenu, hrskavu koricu, a možete na drugačiji način dobiti i savršeno mekanu koricu - identičnu unutrašnjosti hljeba.

Kako god volite i kako god ga ispečete, imat ćete fantastičan domaći hljeb sa dodatkom ovsenih mekinja, koje su izuzetno zdrave.




Sastojci:



  • 500 gr pšeničnog crnog brašna tip 1100
  • 5 kašika ovsenih mekinja
  • 30 gr svježeg kvasca
  • 2 ravne čajne kašike soli
  • 1 ravna čajna kašika šećera
  • cca 300 ml tople vode (možete kombinovati pola mlijeko-pola voda)
  • 60 gr otopljenog putera

Kvasac, šećer, malo tople vode (oduzeto od navedene količine) i kašičicu brašna pomiješati pa ostaviti oko 15 minuta na toplom mjestu da fermentira.

U brašno dodati mekinje i so, pa izmješati, zatim dodati dignuti kvasac, ostatak tople vode i na kraju otopljeni puter, pa mikserom sa spiralnim nastavcima sve dobro umijesiti.

Pokriveno ostaviti na toplom mjestu oko 1 sat da nakvasa.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti i podijeliti na 8 loptica.

Kalup za hljeb premazati uljem, pa redati loptice - 2 reda po 4.
Pokriveno ostaviti na toplom mjestu da fino narastu. Kod mene su stajale oko sat vremena.

Prije pečenja poprskati kuglice sa malo vode. 


Rernu zagrijati na 230°, a na dno rerne staviti neku šerpicu od inoxa u koju sipate vruću vodu.

Staviti hljeb da se peče 15-tak minuta na navedenoj temperaturi, zatim smanjiti na 180° i peći još 10-15 minuta.

Para iz šerpice na dnu rerne daje ovu divnu hrskavost hljebu. Ako volite mekanu koricu, ne pecite hljeb na vodenoj pari.

Ispečen hljeb izvaditi iz kalupa i ostaviti na rešetku da se ohladi (bez pokrivanja krpom). 

Za mekan hljeb, zamotajte ga u vlažnu i ocijeđenu kuhinjsku krpu da se malo prohladi.





Unutrašnjost je poput pamuka:


Nema komentara:

Objavi komentar