srijeda, 10. rujna 2014.

MAFINI SA ŠLJIVAMA I CIMETOM

Božanstveni...sočni, ukusni, mekani... Šljive su nam stigle, pa ljubitelji voćnih kolačića - izvolite :)






Sastojci:



  • 300 gr šljiva
  • 300 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 2 kašičice cimeta
  • 100 gr šećera
  • 1 dcl ulja
  • 250 ml jogurta
  • šećer u prahu za posipanje


Šljive oprati, izvaditi košpice i isjeckati na kockice.

U prosijano brašno dodati prašak za pecivo i cimet, pa kašikom fino izmješati.

Jaje umutiti sa uljem, pa dodati šećer i jogurt i još kratko izmutiti žicom da se sjedini. U ovu smjesu dodati brašno sa praškom i cimetom, lagano izmješati i na kraju umiješati isjeckane šljive.

Dobit ćete gušću smjesu kao na slici.



Koristila sam silikonske kalupe za mafine, a možete naravno koristiti i obični kalup. Ukoliko nije silikonski, udubljena malo premažite uljem ili otopljenim puterom.

Puniti kalupe smjesom do 2/3.




Peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 20-25 minuta.


Pečene mafine ostaviti da se malo prohlade, a zatim vaditi iz kalupa, redati na tanjir za serviranje i posuti šećerom u prahu.


Uživajte u predivnoj aromi uz kafu ili čaj.





Nema komentara:

Objavi komentar