LISNATA POGAČA SA MAKOM

O ovoj pogači neću napisati ništa, slike govore više od hiljadu riječi.

Probajte, pa se uvjerite i u okus pored fantastičnog izgleda.




Sastojci:


  • 1 kg bijelog brašna
  • 2 kašike suhog kvasca
  • 2 jaja
  • 1 jogurt
  • 5 kašika ulja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika bijelog sirćeta
  • mlaka voda po potrebi


Za premazivanje:


  • 50 gr rastopljenog putera
  • mak


+


  • 1 žumance
  • kašičica ulja - za završni premaz cijele pogače


U zdjeli pomiješati brašno, suhi kvasac, so, šećer, ulje, jogurt, sirće, dodati umućena jaja i uz dodavanje mlake vode zamijesiti srednje tvrdo tijesto.
Izraditi ga fino rukama, oblikovati u loptu, nauljiti sa svih strana, staviti u zdjelu, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se masa udupla.



Nadošlo tijesto prebaciti na povrašnjen radni sto, premjesiti ga rukama i oblikovati loptu.



Zatim podijeliti tijesto na 4 dijela i oblikovati loptice.




Svaku lopticu razvući oklagijom u krug veličine 30-35 cm.


Prvi krug staviti na kuhinjski papir i premazati rastopljenim puterom.



Posuti makom.


Razvući drugi krug tijesta pa staviti preko prvog i postupak ponavljati sa trećim dijelom tijesta. Samo se gornji sloj ne premazuje.


Oštrim nožem isjeći pogaču kao na slici - na osam jednakih dijelova.



Pomoću drške od kuhače pritisnuti pogaču između sječenih dijelova, kako bi se prorezi otvorili.
Kad ste završili otvaranje proreza na pogači, isjecite osmine tijesta do kraja, a onda krakove svakog trougla podvući prema unutra da se dobije oblik kao na slici .


Formiranu pogaču pomoću pek papira prenijeti u tepsiju u kojoj ćete peći i ostaviti još pola sata da naraste.

Umutite žumance sa uljem i pomoću kista premažite pogaču. Pospite makom, sredinu više, a ostali dio sa manje maka.


Rerna treba biti zagrijana na 180°. 
Stavite peći pogaču prvih 10-15 minuta na toj temperaturi (da lijepo porumeni odozgo), a zatim smanjiti temperaturu na 120° i peći još 15 minuta.

Ako vam je rerna jača, pogaču nakon prvih 15 minuta prekrijte aluminijskom folijom da vam previše ne bi preplanula  i nastavite normalno peći do kraja.

Ispečenu pogaču premažite rastopljenim puterom i ostavite da se malo ohladi.




Korica joj bude divno mekana, a možete je poslužiti uz bilo šta: suho meso, sir, ajvar, kajmak...

Dobar tek želim :)


Primjedbe

Popularni postovi