utorak, 23. rujna 2014.

JUNEĆI RAGU SA JEČMOM

Odličan ragu. Kad poželite nešto dobro i zdravo na kašiku, neka ovaj ragu bude i vaš odabir, nećete se pokajati.

Za nadolazeće hladnije dane - savršen.





Sastojci:



  • 700 gr junećeg flama
  • 300 gr ječmene kaše
  • 2 struka prase
  • 4 režnja bijelog luka
  • 3 mrkve
  • 200 gr gljiva
  • nekoliko cvjetova karfiola
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 1 kašičica mljevene crvene paprike
  • so
  • biber
  • 1 kašičica svježeg ribanog đumbira
  • 1 kašičica curry začina
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašika sušenog ili svježeg sjeckanog peršuna
  • 1 kašika sušenog ili svježeg sjeckanog celera
  • 2-3 kašike ulja

Juneći flam isjeći na kocke željene veličine.
Prasu i bijeli luk isjeći na sitno. Mrkvu izrezati na kockice, a gljive na četvrtine.

Na ulju propržiti junetinu da uhvati koricu sa svih strana, a zatim dodati isjeckanu prasu, bijeli luk i mrkvu pa sve zajedno prodinstati. Dodati paradajz pire, mljevenu crvenu papriku, ječam, gljive, ribani svježi đumbir, sve promiješati pa doliti vode da prekrije povrće u visini 2 prsta.

Kuhati na laganijoj vatri uz povremeno dolijevanje vode oko sat i po vremena. Već znate da je svako jelo ukusnije kad se kuha na laganoj vatri duže vrijeme. 

Petnaestak minuta pred kraj kuhanja dodati cvjetove karfiola (oni budu brzo gotovi) i na kraju dodati sve začine, prokuhati još malo i vaš ragu je gotov i spreman za serviranje.


Prijatno i vama :)





Nema komentara:

Objavi komentar