petak, 12. rujna 2014.

JEČMENI INTEGRALNI HLJEB

Prosto fantastičan, a jako zdrav.... :)







Sastojci:



  • 200 gr integralnog ječmenog brašna
  • 200 gr integralnog pšeničnog brašna
  • 300 gr bijelog brašna
  • 1,5 kesica suhog kvasca (može i svježi)
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 5 kašika mljevenog lana
  • 1 kašika maka
  • 1 kašika susama
  • 1 kašika sjemenki lana
  • 1 kašika sjemenki suncokreta
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • mlaka voda - količina po potrebi
Za posipanje:

  • sjemenke susama, maka i lana

U posudi pomiješati sve vrste brašna, pa dodati sjemenke, suhi kvasac, so, šećer, ulje i dodavati mlake vode toliko da se zamijesi fino tijesto koje se ne lijepi za posudu. Oblikovati loptu, pokriti krpom i ostaviti na toplo mjesto da se udvostruči.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjen sto, premjesiti i podijeliti na dva dijela. 

Svaki dio oklagijom rastanjiti u pravougaoni oblik.


Zarolati oba dijela u vekne.

Staviti vekne odvojeno u dva duguljasta kalupa za hljeb koje ste malo nauljili.

Ostaviti pokriveno krpom na toplom mjestu da opet naraste.

Nadošle vekne zasjeći oštrim nožem na 3-4 mjesta ukoso, premazati vodom i posuti sjemenkama.



Hljeb peći u rerni zagrijanoj na 180 stepeni prvih 15 minuta, a zatim smanjiti temperaturu na 130 stepeni i nastaviti peći još 15-20 minuta.



Ispečen hljeb izvaditi iz kalupa, zamotati u vodom natopljenu i ocijeđenu kuhinjsku krpu, pa ostaviti da fino omekša.



Za to vrijeme će se i prohladiti i odmah naravno možete navaliti na ovaj fini hljepčić.




Nema komentara:

Objavi komentar