petak, 19. rujna 2014.

HELJDINE PALAČINKE SA UMAKOM OD BOROVNICA

Savršeno!!!

Borovnice obožavam, a i heljdine palačinke su predivne, poput čipke, mekane, pritom i zdrave.

Ako imate ukus kao moj, obavezno ovo napravite :)





Sastojci za heljdine palačinke:



  • 3 jaja
  • prstohvat soli
  • 3 kašike šećera
  • 2,5 dcl mineralne vode
  • 250 gr heljdine mješavine za palačinke (kupila sam takvu mješavinu)
  • 1 vanilin šećer
  • na vrh noža sode bikarbone

Umak od borovnica:

  • 250 gr svježih borovnica
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike gustina
  • 2 vanilin šećera

Izmiksati jaja sa prstohvatom soli, šećerom i vanilin šećerom, pa dodati mineralnu vodu, heljdino brašno i sodu bikarbonu. Dodavanjem sode bikarbone palačinci budu poput čipke, a rahli. Istina je da i mineralna voda daje takav rezultat, ali meni su sa sodom još bolji, pa vi kako želite tako i uradite.

Smjesu staviti u frižider na pola sata.

Ispeći palačinke. Moja tava je promjera 28 cm i od ove mjere mi je izašlo  7 palačinki.



Pokriti palačinke alu folijom da se ne hlade dok pripremite umak.

U šerpu staviti oprane i ocijeđene borovnice, dodati šećer i vanilin šećer (ukoliko volite slađe dodajte još kašiku-dvije šećera) pa stavite na ringlu da prokuhaju. Miješajte cijelo vrijeme. Kad borovnice puste sok, kuhajte par minuta, dodajte gustin, promiješajte još malo i vidjet ćete da se umak fino zgusnuo. Ako volite gušći umak kuhajte još neko vrijeme. Sklonite sa ringle.



Palačinke premazati umakom od borovnica pa saviti. 

Servirati tople, prelivene ostatkom umaka od borovnica.





Presjek izgleda ovako...sočno i primamljivo :) :)



I na kraju ostane ovo:



Do slijedećeg puta...uživajte i pozdrav :)

Nema komentara:

Objavi komentar