petak, 12. rujna 2014.

HELJDA NA GUSTO SA KOBASICAMA

S vremena na vrijeme, baš poželim neko fino varivo.... Pa evo fine guste čorbice sa heljdom i dimljenim kobasicama... Fantastična!




Sastojci:



  • 200 gr heljdine kaše
  • 6 manjih dimljenih kobasica (koristila sam paprene)
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 3 režnja bijelog luka
  • 2 mrkve
  • 4 krompira srednje veličine
  • 2-3 kašike ulja
  • 1 kašičica mljevenog đumbira
  • 1 kašika sušenog ili svježeg peršuna
  • 1 kašičica curry-a
  • 1 kašičica kurkume
  • so ili vegeta
  • biber
  • 3 kašike paradajz pirea


Heljdu oprati i ocijediti.
Crveni i bijeli luk sitno isjeckati. Krompir isjeći na četvrtine, a mrkvu na kolutiće. Kobasicu isjeći na komade željene veličine.

U šerpu staviti ulje, pa kad se zagrije ubaciti isječene kobasice i kratko propržiti. Zatim dodati isjeckan luk (i crveni i bijeli) i mrkvu, Dinstati da malo omekša.

Potom redom dodavati isječeni krompir, ocijeđenu heljdu, paradajz pire, sve promiješati i zaliti vodom da pređe 2 prsta preko svih sastojaka.

Kuhati na srednje jakoj vatri dok se sve fino skuha (nisam mjerila vrijeme kuhanja). Da dobijete finu gustinu ovog variva, izvadite jedan krompir, ispasirajte ga viljuškom i vratite u čorbicu i kuhajte dok se fino zgusne.

Na kraju dodajte začine, kratko prokuhajte i čorba je gotova.

Poslužite uz omiljenu salatu i fin integralni hljeb.

Dobar tek :)




Nema komentara:

Objavi komentar