četvrtak, 18. rujna 2014.

ČOKO-KREM KOCKA

Kremasta i divnog čokoladnog okusa.

Kao što ste navikli od mene, skroz jednostavna priprema, sastojci i odličan rezultat :)




Biskvit:



  • 7 žumanjaka
  • 1 cijelo jaje
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašika čokolade u prahu
  • 2 dcl ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 kašika šećera

Krema:


  • 1 litar vode
  • 4 pudinga od čokolade
  • 7 bjelanjaka
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 10 kašika šećera

Za posipanje:


  • mješavina kakao praha i čokolade u prahu


Pjenasto izmiksati žumanjke, cijelo jaje i šećer, da masa postane gusta i svijetla. Dodati ulje pa miksati još par minuta. Na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i čokoladom u prahu (može i kakao) i miksati tek toliko da se smjesa poveže.

Sipati u nauljen i pobrašnjen pravougaoni pleh i peći na 180 stepeni oko 12-15 minuta - zavisno od vaše rerne. Pazite da vam ne izgori jer brzo bude pečeno.

Pečen biskvit ostaviti da se hladi u plehu.


Priprema kreme: Od 1 litra vode oduzeti 20 kašika i izmiješati ih sa 4 pudinga od čokolade da nema grudvica. Ostatak vode staviti da prokuha, pa skuhati kao puding da dobijete gušću smjesu od pudinga. Sklonite sa ringle i u vreo puding umiješati jednu čokoladu za kuhanje izlomljenu na kockice i miješajte dok se otopi. Ostavite da stoji dok izmiksate bjelanjke.

Bjelanjke sa šećerom izmiksati u čvrst snijeg. Zatim dodavati kašiku po kašiku vrućeg pudinga, neprestano miksajući.
Kad se sve fino sjedinilo sipati preko prohlađenog biskvita.


Malo ohladiti na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u zamrzivač na 5 minuta da se dodatno stisne.

Ohlađen kolač isjeći na kocke i odozgo posuti mješavinom kakao praha i čokolade u prahu.

Po želji dekorišite listićima mente i poslužite.



NAPOMENA: Kolač se fantastično reže, biskvit je mekan i sočan, a ako volite možete biskvit premazati džemom od borovnica, pa sipajte kremu, isto tako možete gotov kolač premazati i umućenim slatkim vrhnjem...

Uživajte :)








Nema komentara:

Objavi komentar