subota, 12. srpnja 2014.

ZAČINJENA PILETINA SA BIJELIM LUKOM I SVJEŽIM ĐUMBIROM

Aromatično i ukusno. Za prilog sam imala heljdine rezance, a odlično paše i uz neki rižoto, pire, restovani, pečeni ili kuhani krompir.




Potrebno je:



  • 500 gr pilećeg mesa (bataci, karabataci ili file)
  • 4 režnja bijelog luka
  • 2,5 cm velik komad svježeg đumbira
  • 4 kašike ulja
  • 1 mrkva
  • 1/2 male kašičice kurkume
  • 1 kašičica suhog vlasca
  • biber
  • vegeta
  • suhi peršun
  • 1 mala kašičica mljevenog korijandera (opcionalno)

Svježi đumbir izribajte na sitno rende.
Bijeli luk isjeckati na listiće ili manje kockice.
Mrkvu izrezati na kolutiće.

U tavi zagrijte ulje pa stavite posoljene batake da se prže dok lijepo porumene sa svih strana. Potom dodajte izrezanu mrkvu, bijeli luk, ribani đumbir, korijander, vlasac i dolijte vode da pokrije meso do pola i dinstajte na laganoj vatri oko 30-tak minuta. Po potrebi dolijte još vode. Na kraju dodati vegetu, biber, kurkumu i suhi peršun, kratko prokuhati i servirati uz prilog po vašem izboru.

Uživajte i vi u fantastičnoj aromi... Dobar tek!






Nema komentara:

Objavi komentar