nedjelja, 13. srpnja 2014.

VANILA-KREM TORTA

Sladoledasta i stvarno ukusna torta.

Bez puno komplikacija i uz malo truda - bit će i na vašem stolu.



Kalup promjera 24 cm!


Sastojci za biskvit:



  • 3 jaja
  • 3 kašike vruće vode
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo

Krema od vanilije:

  • 3 žumanjka
  • 100 gr šećera
  • 3 kašike brašna
  • 300 ml mlijeka
  • 1/2 bočice ekstrakta od vanile
  • 1 kesica želatine u prahu
  • 150 ml slatkog vrhnja

Premaz biskvita:

  • 5-6 kašika džema od trešanja (ili neki drugi)

Za dekoraciju:

  • 350 ml slatkog vrhnja

Odvojiti žumanjke i bjelanjke.

U posudu sa žumancima dodati vruću vodu i šećer i miksati najvećom brzinom oko 15-tak minuta da smjesa naraste i postane svijetla i pjenasta.
Zatim dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kratko izmiksati - tek toliko da se sjedini.

Posebno uz prstohvat soli izmiksati bjelanjke u čvrst snijeg, pa ih špatulom lagano umiješati u smjesu sa žumancima.

Smjesu istresti u papirom obložen kalup, poravnati i peći na 175 stepeni oko 20-tak minuta.

Pečen biskvit izvaditi iz rerne, ostaviti ga u kalupu 5 minuta, nožem proći ivice kalupa i skinuti obruč. Okrenuti biskvit naopako na žicu za hlađenje, pa skinuti dno kalupa i papir. Ostaviti da se potpuno ohladi na žici.

Pripremiti kremu od vanilije:

Polovinu pripremljenog mlijeka staviti u šerpicu, dodati šećer i ostaviti da prokuha.
Žumanjke pomiješati sa brašnom i drugom polovicom mlijeka, pa dobro izmješati žicom da nema grudvica. Sipati u prokuhano mlijeko, dodati ekstrakt vanile i kuhati da se smjesa zgusne kao puding.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se skroz ohladi. Da ubrzam taj proces, kremu sam ohladila (ne skroz) na sobnoj temperaturi, a zatim stavila u zamrzivač da se ohladi skroz.

Slatko vrhnje izmiksati u čvrst šlag. Dodati ga ohlađenoj smjesi od vanilije i dobro izmiksati da se fino sjedini.

Želatin natopiti sa 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. Prebaciti ga u malu posudicu i zagrijavati uz miješanje da se otopi, ali NE SMIJE ZAKUHATI.

Želatin sipati u kremu od vanilije uz miksanje. 

Ohlađen biskvit prebaciti na pladanj za tortu i staviti obruč. Premazati ga džemom od trešanja, a preko sipati kremu od vanilije i fino poravnati. Ostaviti u frižider 2-3 sata da se fino ohladi i stisne.

Ohlađenoj torti skinuti obruč. Izmiksati slatko vrhnje (za dekoraciju), pa polovinom premazati tortu odozgo, a ostatak sipati u slastičarski špric i dekorišite po vašoj želji. Dio šlaga možete obojiti nekom bojom, možete posuti ribanom čokoladom, zavisi kako vam se više sviđa.




To bi bilo to :)

 Sad slijedi uživanje....





Nema komentara:

Objavi komentar