subota, 12. srpnja 2014.

SUPA OD HELJDE

Odlična i zdrava supa uz domaće griz knedle... :)




Sastojci:


  • 150 gr heljdine kaše
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2-3 režnja bijelog luka
  • 1 mrkva
  • 100 gr karfiola
  • 100 gr brokolija
  • 2-3 krompira
  • peršun
  • ulje
  • so
  • biber
  • vegeta
+ (za knedle od griza)

  • 1 jaje
  • 3-4 kašike griza 
  • malo vegete 

Karfiol i brokoli kratko blanširati.

Kratko propržiti sitno sjeckan crveni i bijeli luk, dodati mrkvu i još malo propržiti. Zatim dodati blanširani karfiol i brokoli, heljdu i zaliti vodom. Kuhati na tihoj vatri. Nakon 10-tak minuta ubaciti krompir isječen na sitne kockice i nastaviti kuhati dok krompir ne bude kuhan. Dodati sjeckani svježi ili suhi peršun.

U zdjelici umutiti jaje, pa dodati vegetu i griz, dobro izmješati i ostaviti da malo griz nabubri.

Smanjiti temperaturu na kojoj kuhate supu, tek toliko da lagani vri. Pomoću dvije male kašičice formirati knedle i lagano ih spuštati u supu. Kuhati još 15-20 minuta na sasvim laganoj vatri da se fino skuhaju, potom sloniti supu sa ringle, poklopiti i ostaviti da tako odstoji oko 10-tak minuta. 

Na kraju okus dotjerati vegetom i biberom i servirati toplo.






Nema komentara:

Objavi komentar