RUŽICE

Baklava u drugom izdanju, sastojci su identični, kao i okus, ali, mora se priznati, dekorativne su ;)




Sastojci:


  • 500 gr kora za baklavu
  • 250 gr putera
Nadjev:

  • 500 gr oraha
  • 1 šoljica šećera
Agda:

  • 700 gr šećera
  • 1 litar vode
  • 2 vanilin šećera
  • 4 kriške limuna

Ne znam za druge, ali zaista ne volim one jake, rastezljive i ljepljive agde, tako da mi je ova mjera za agdu fantastična, slatka je, ali nije prejaka i bitno je ne ukuhavati je više od 5-6 minuta. Ako volite one jake agde koje se razvlače između prstiju, ukuhavajte duže ili povećajte količinu šećera. Mnoge Bosanke ovdje se pridržavaju mjere 1 kg šećera na 1 litar vode, što mi je stvarno PREVIŠE!

Također ne volim tirit, on se nekad pravio da bi se koristilo manje oraha. Po meni suvišan, prava baklava i ružica je ona koja se pravi samo sa orasima.

Polovinu oraha samljeti, a polovinu isjeckati i pomiješati sa šoljicom šećera.

Jednu čistu kuhinjsku krpu blago navlažiti vodom pa staviti prvi list jufke. Posuti nadjevom, pa staviti drugi list jufke, posuti nadjevom, pa treći i četvrti koji također posipate. 


Zarolati čvrsto, rukama lagano pritiskati rolat da se sve fino spoji i kad dobijete rolat, oštrim kuhinjskim nožem rezati na šnite debljine 2 cm. 

Redati u pleh jednu do druge.



Istopiti puter na laganoj vatri, pa odstranite pjenu koja se formirala, jer ona daje gorčinu i hoće da poprimi ružnu tamnu boju dok se ružice peku.

Otopljeni puter sipati kašikom na svaku ružicu posebno.

Rerna treba biti zagrijana na 130-150°, jer je pravilo da se i baklava i ružice više suše nego što se peku. Staviti ružice i sušiti ih oko sat vremena na pomenutoj temperaturi. Za to vrijeme će dobiti finu boju i biti hrskave.


U šerpu staviti šećer i vanilin šećer, zaliti vodom, dodati 4 kriške limuna i staviti da prokuha.
Od trenutka kad proključa kuhati svega 5-6 minuta. 

Vrućom agdom zaliti ohlađene ružice ili obrnuto. Možete pripremiti agdu i ostaviti da se ohladi, pa kad izvadite tek ispečene ružice odmah ih zaliti.


Ostaviti da se potpuno ohladi i poslužiti. Najbolje su ako se uvečer zaliju, a serviraju sutradan.

Uživajte i vi u ovoj predivnoj orijentalnoj slastici.



Primjedbe

Objavi komentar

Popularni postovi