nedjelja, 6. srpnja 2014.

PANCEROTE SA HELJDINIM BRAŠNOM

Savršen doručak ili večera uz šolju mlijeka ili jogurta...

Tijesto je fantastično...mekano, prosto diše. Ukoliko probate nećete se pokajati ;)




Sastojci za tijesto:


  • 1 čaša (od 2 dcl) heljdinog brašna
  • 3 čaše pšeničnog brašna
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 1 čajna kašika soli
  • 1 mala kačišica šećera
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl jogurta

Nadjev:


  • 400 gr pileće salame (ili neke druge po vašem izboru)
  • 8 listića tost sira
  • malo origana
  • kečap

Premaz pancerota:


  • 1 jaje
  • malo ulja
  • malo soli

Za posipanje:


  • sjemenke susama
  • sjemenke čurekota


U posudi pomiješati heljdino i pšenično brašno, pa dodati viljuškom lagano umućena jaja, ulje, so, šećer, prašak za pecivo, kvasac i jogurt. Rukom lagano zamijesiti tijesto (meni je ova količina ulja i jogurta bila taman za tijesto kakvo treba da bude), koje će biti srednje mekane strukture, oblikujte loptu i ostavite da odmori oko 20-tak minuta, pokriveno.

Salamu izrendati.


Tijesto na pobrašnjenoj podlozi premjesiti i podijeliti na 8 loptica. Svaku lopticu razvaljati u krug debljine oko 3 mm. Premazati kečapom (ali ne po rubovima), na donji dio kruga staviti dio izrendane salame, a odozgo staviti tost sir koji ste prepolovili. Gornji dio tijesta staviti preko donje polovice, pa viljuškom okolo preći kako bi zalijepili rubove. Postupak je na slici ispod.


Pancerote poredati u pleh koji ste obložili papirom.

Umutiti jaje sa malo ulja i soli i kistom premazati pancerote, a zatim ih posuti sjemenkama čurekota i susama.




Staviti ih da se peku u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 15-tak minuta da lijepo porumene.

Ispečene pokriti čistom krpom i ostaviti da odstoje oko 5 minuta, a zatim ih tople servirajte prelivene sa malo kečapa i posute origanom,  uz šolju mlijeka ili jogurta.

Dobar tek i vama :)





Presjek:





1 komentar:

  1. Konacno naletih na Bosanski blog! Recept zvuci fantasticno!

    OdgovoriIzbriši