četvrtak, 24. srpnja 2014.

MUSAKA SA TIKVICAMA

Jedna baš onako fina i lagana varijanta musake.




Sastojci:



  • 1 kg tikvica
  • vegeta

Nadjev:

  • 500 gr mljevenog mesa
  • 1 glavica crvenog luka
  • 4 režnja bijelog luka
  • 1 mrkva
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica suhog ili svježeg peršuna
  • vegeta
  • biber
  • malo ulja
Preliv:

  • 3 jaja
  • 2 kašike mlijeka
  • 4 kašike pavlake
  • vegeta

Isjeckati crveni i bijeli luk, a mrkvu izrendati na sitnije rende. 

Na malo ulja staviti crveni luk, bijeli luk i mrkvu da se prodinstaju dok malo omekšaju. Potom dodati mljeveno meso, začiniti vegetom i biberom, malo peršuna i origanom, pa dinstati dok meso ne izgubi crvenu boju, zatim skloniti sa ringle.

Rernu zagrijati na 190 stepeni.

Tikvice oprati i isjeći na kolutove. Staviti ih u posudu i posuti vegetom, pa dobro izmješati.

U malo nauljen pekač poredati pola količine pripremljenih tikvica.


Preko tikvica sipati nadjev.


Preko nadjeva poredati ostatak tikvica.


Poklopiti pekač i staviti da se peče u zagrijanu rernu oko 40 minuta.

Pripremiti preliv, tako što viljuškom umutite jaja, dodati mlijeko i pavlaku, vegetu i sve fino izmješati.

Nakon 40-tak minuta izvaditi musaku, preliti smjesom od jaja i vratiti u rernu da se zapeče još 15-tak minuta na 150°  - BEZ POKLOPCA!



Servirati toplo ili hladno uz kašiku pavlake i salatu po vašem izboru.

Dobar tek :)







Nema komentara:

Objavi komentar