četvrtak, 17. srpnja 2014.

KOLAČ SA BRESKVAMA

Imam sreću da u bašti imam breskvu koja daje divne i sočne plodove.

Jučer sam nabrala dvije velike plastične posude, pa sam danas odlučila da napravim ovaj jednostavan i uvijek fin kolač uz popodnevnu kafu.

Uz dodatak cimeta, mljevenog đumbira i malo muškatnog oraščića - savršena aroma.




Mjera je čaša od jogurta (180 ml) - kalup 24 cm!


  • 3-4 svježe breskve srednje veličine
  • 1 čaša jogurta
  • 3 jaja
  • 1 čaša šećera
  • 2 čaše brašna
  • 3/4 čaše ulja
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice mljevenog đumbira
  • malo muškatnog oraščića
  • šećer u prahu za posipanje

Breskve oguliti i isjeći na kriške.

Jaja dobro izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati jogurt i još malo miksati. Postepeno dodavati ulje i na kraju dodati brašno pomiješano sa praškom za pecivo. Sve dobro sjediniti i dobit ćete gušću finu smjesu.

Dno kalupa obložiti papirom pa sipati smjesu.

Preko smjese poredati izrezanu breskvu, posuti cimetom, mljevenim đumbirom i muškatnim oraščićem. Po želji sipajte i malo smeđeg šećera pa stavite peći u rernu zagrijanu na 180 stepeni oko 30 minuta.

Ispečen kolač malo prohladiti u kalupu, zatim skinuti obruč i prebaciti na pladanj.
Posuti šećerom u prahu.


E sad možete skuhati kafu i uživati ;)







Nema komentara:

Objavi komentar