subota, 12. srpnja 2014.

INTEGRALNI UŠTIPCI

Retro uštipci od crnog, heljdinog, raženog i bijelog brašna uz dodatak mljevenog lana - uvijek su savršeni za doručak ili večeru.

Zbog ove kombinacije i vrsta brašna, uštipci će biti malo "teži", duže svježi ako vam ostanu, ali savršeno ukusni.

Kombinujte sa sirom, marmeladom, džemom, eurokremom ili neke hladne nareske... uz sve što volite :)



Mjera je šolja od 2 dcl!


Sastojci:


  • 1 šolja heljdinog brašna
  • 1 šolja crnog pšeničnog brašna (tip 1100)
  • 1 šolja raženog integralnog brašna
  • 3 šolje bijelog pšeničnog brašna
  • 3 kašike mljevenih sjemenki lana
  • 1,5 kesica suhog kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • mlaka voda - količina po potrebi
+

  • ulje za prženje

Sve vrste brašna pomiješati u platičnoj većoj posudi. Dodati viljuškom umućena jaja, šećer, so, mljeveni lan, prašak za pecivo i uz dodavanje mlake vode mikserom sa spiralnim natavcima zamijesiti mekano, ljepljivo tijesto. Ne trebate mijesiti rukama niti formirati loptu od tijesta, ono mora biti tečnije.

Pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da se udupla. Relativno brzo će narasti, meni je trebalo 15-tak minuta. Drvenom kuhačom ga premjesite i ostavite da još jednom naraste.

U tavi zagrijati ulje (ne previše) i kašikom vaditi tijesto i stavljati u vrelo ulje pa pržiti sa obje strane da lijepo porumeni. Temperatura treba biti srednje jaka, kako vam ne bi ostali sirovi unutra.

Ispržene uštipke redati na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće. Po potrebi dolijte ulje tokom prženja.

Servirajte toplo.






Nema komentara:

Objavi komentar