DŽEM OD BRESKVE SA VANILIJOM

Baš sam uživala dok sam danas radila ovaj džem. Domaće breskve zaista imaju poseban okus i miris i bile su baš onako dobro slatke, pa sam smanjila količinu šećera. Uz dodatak vanilije, šta reći - uživanje svim čulima.

Evo i večeras udišem predivan miris vanilije koji se širi kroz cijelu kuću.




Ako vam breskve nisu dovoljno slatke, obavezno povećajte količinu šećera. Također, ukoliko više volite rum, izostavite vanilu a dodajte rum.


Sastojci:



  • 5 kg zrelijih breskvi
  • 500 gr šećera 
  • 1 bočica ekstrakta vanile

Oprati i oguliti breskve pa ih isjeći na kockice srednje veličine. 
Ovako pripremljeno voće staviti u veću šerpu na tihu vatru da se kuha. Dodati šećer i sve zajedno kuhati na tihoj vatri oko 2 sata (možete i manje ukoliko volite tečniji džem kao ja, sami odredite gustinu koja vam se dopada) uz povremeno miješanje i skidanje pjene koja se pojavi u početku.  Da bi najlakše odredili gustinu džema, na manji tanjirić izvadite kašiku džema i stavite u zamrzivač da se potpuno ohladi. Negdje na pola vremena kuhanja, štapnim mikserom prođite kroz smjesu tek toliko da se dio breskvi skroz usitni, a drugi dio ostane u manjim kockicama. 

U međuvremenu sterilizirati tegle u rerni.

Kad je džem kuhan, skloniti sa ringle i umiješati ekstrakt vanile.

U zagrijane tegle sipati vreo džem. Zatvoriti ih prvo celofanom pa poklopcem.

Na dno veće šerpe staviti pamučnu krpu, pa poredati napunjene tegle. Ostavite razmak između tegli, a ako nemate prostora, onda slobodno stavite pamučne krpe i između tegli. U šerpu sipati vodu do grlića tegle.

Staviti šerpu na laganu vatru i od trenutka kad voda proključa ostavite da lagano vrije 3-4 minuta. Nakon toga izvaditi tegle, pokriti ih dekom i ostaviti da se postepeno hlade.
Sutradan ih odložite na hladnije i tamno mjesto za zimu. 





Primjedbe

Popularni postovi