utorak, 29. srpnja 2014.

ČOKOLADNA ROLADA "TIGAR"

Odlična čokoladna rolada... :)




Biskvit:


  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika brašna
  • 2 kašike džema od marelica

Krema:

  • 250 gr putera
  • 200 gr šećera u prahu
  • 100 gr čokolade
  • 1 dcl ruma
Glazura:

  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike vode
  • 2 kašike šećera
  • malo margarina

Odvojiti bjelanjke i žumanjke, pa bjelanjke uz prstohvat soli izmiksati u čvrst snijeg. Dodavati jedan po jedan žumanjak neprestano miksajući. Zatim dodati brašno i džem, pa sve kratko smiksati na najmanjoj brzini samo da se fino sjedini.

Pleh od rerne obložiti papirom, istresti smjesu i peći na 180 stepeni oko 15-tak minuta.



Biskvit ohladiti pa ga isjeći na kockice 1 x 1 cm.



Za kremu pjenasto izmiksati puter i šećer u prahu. Dodati otopljenu čokoladu i rum, pa sve dobro izmješati.

Narezani biskvit dodati u kremu i sve špatulom sjediniti.

Na foliju istresti smjesu, pa pomoću folije oblikovati rolat. Ostaviti u frižider da se dobro stisne.

Na laganoj vatri otopiti čokoladu sa vodom, šećerom i malo margarina, pa preliti ohlađen rolat. Dekorisati čokoladnim mrvicama i sjeckanim lješnjacima, a možete i šlagom.





Nema komentara:

Objavi komentar