petak, 13. lipnja 2014.

ZAPEČENE TIKVICE

Sigurno bolja, a i ukusnija varijanta od pohovanih tikvica. Priprema je brža, jednostavnija i uz vrlo malo truda imate savršen prilog uz meso ili toplo predjelo.



NAPOMENA: Tikvice možete sjeći na kolutiće, također možete koristiti feta sir ili neki drugi po vašem ukusu, mada i bez sira budu jako fine.


Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 4 jaja
  • 5 punih kašika pavlake
  • 250 gr mladog sira
  • 2 režnja bijelog luka
  • 1 dcl ulja
  • vegeta
  • biber
  • mljevena crvena paprika


Tikvice oprati, posušiti i isjeći na kriške ili kolutiće. Poredati na pladanj i posoliti, pa ostaviti da odstoje kako bi pustile vodu.

Ocijediti tikvice i poredati ih u pleh (koristila sam veći tako da imam jedan red tikvica).

Izmutiti jaja, pa dodati pavlaku, mladi sir, isjeckan bijeli luk i ulje, pa preliti preko poredanih tikvica.

Odozgo posuti vegetu, biber i malo mljevene crvene paprike.

Zapeći u rerni na 190 stepeni oko pola sata da lijepo porumene.



Servirati tople uz meso ili poslužiti kao toplo predjelo. Ja sam servirala uz pečeni odkošteni pileći zabatak. 

Prijatno :)






Nema komentara:

Objavi komentar