srijeda, 25. lipnja 2014.

POGAČA OD HELJDINOG I SOJINOG BRAŠNA

Zdrava i jako ukusna pogača, tačnije kao neki slani kolač. Dodatak sojinog brašna joj daje potrebnu mekoću i vlažnost i narednih par dana, ukoliko vam ostane.

Željela sam lisnatiju pogaču pa sam je premazala sa vrlo malo niskokaloričnog margarina, što nije pod moranje.

Zaista preporučujem, odlična i uz neki namaz za doručak ili uz varivo za ručak.



Sastojci:


  • 500 gr pšeničnog brašna (integralnog)
  • 200 gr heljdinog brašna
  • 3 kašike sojinog brašna
  • 1 kašika sjemenki lana
  • 1 kašika na suho proprženog susama
  • 1 kašika mljevenog lana
  • 1 kesica suhog kvasca
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica smeđeg šećera
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • mlaka voda - količina po potrebi
Za premazivanje:

  • 2-3 kašike niskokaloričnog margarina

U posudi pomiješati pšenično integralno brašno, sojino i heljdino brašno. Dodati sjemenke, so, šećer, suhi kvasac, ulje i uz dodavanje mlake vode zakuhati srednje mekano tijesto. Oblikovati kuglu, pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu da nadođe - oko 30 minuta.

Nadošlo tijesto prebaciti na sto koji ste posuli heljdinim brašnom, blago ga premjesiti i rasklagijati u pravougaonik (debljine 1 cm). Premazati omekšalim margarinom pa zarolati.

Zasjeći oštrim nožem na kriške debljine 1-1,5 cm (ne do kraja), saviti u oblik kruga i odvajati jednu krišku prema unutra, jedna ostane van. 




Pleh premazati margarinom i prebaciti pogaču u pleh, pokriti i ostaviti da nadolazi još oko 15-20 minuta, dok se zagrije rerna.

Rernu uključiti na 180°.

Pogaču peći prvih 15 minuta na toj temperaturi, zatim smanjiti na 140 stepeni i peći još 15-tak minuta. 

Ispečenu pokriti krpom da stane oko 10-tak minuta, a zatim slobodno rukama odvajajte komade i uživajte u fantastičnom okusu i mekoći.




Nema komentara:

Objavi komentar