petak, 20. lipnja 2014.

PASTRMKA SA POVRĆEM U BIJELOM VINU

Ako ste ljubitelj ribe, probajte spremiti na ovaj način - fantastičan okus, sočan prilog i fenomenalna riba... Sve se sprema u rerni, jednostavno je i jako, jako dobro.

Preporučujem :)



Sastojci:


  • 4 svježe pastrmke
  • 6 krompira srednje veličine
  • 3 tikvice
  • 3 mrkve
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 5 režnjeva bijelog luka
  • 4 svježe paprike
  • 4 svježa paradajza
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 400 ml bijelog vina
  • so
  • biber
  • suhi ružmarin
  • svježe sjeckan peršun

Rernu uključiti da se zagrije na 200°.

Ribu oprati, posušiti i posoliti sa vanjske i unutrašnje strane. Unutrašnjost ribe posuti suhim ružmarinom. Odozgo svaku ribu zasjeći dublje na 3 mjesta.

Krompir i mrkvu očistiti i isjeći na kolutiće. Paradajz, papriku i tikvice isjeći na veće komade. Crveni luk izrezati na rebarca, bijeli sitno nasjeckati.

Na dno pleha poredati kolutiće krompira i mrkve. Pouljiti, posoliti i pobiberiti pa posuti sa malo sjeckanog peršuna. Ribu poredati odozgo.

U posebnoj posudi izmiješati 4 dcl bijelog vina, isjeckan bijeli luk, svježi peršun, ružmarin i maslinovo ulje.

Između ribe poredati ostalo povrće. Posoliti i pobiberiti. Zatim preliti sve sa pola pripremljene smjese od bijelog vina. Voditi računa da se ova smjesa naspe i u zareze koje ste zasjekli na ribama.




Pleh dobro protresti, pokriti aluminijskom folijom i staviti da se peče 30 minuta.

Nakon 30 minuta izvaditi pleh iz rerne, skloniti aluminijsku foliju, pa preliti preostalim vinom sa začinima. Temperaturu u rerni pojačati na 220°. Vratiti pleh u rernu i peći tako još oko 10 minuta.

Nakon 10 minuta uključiti roštilj u rerni i peći još 5-10 minuta da sve skupa dobije lijepu rumenu boju odozgo. 




Servirati toplo uz čašu kvalitetne žilavke, što nije obavezno :D 

Dobar tek i vama ;)





Nema komentara:

Objavi komentar