nedjelja, 29. lipnja 2014.

NEDJELJNA TORTA

U staroj svesci recepata zapisana je baš pod ovim nazivom i definitivno to i jeste.

Prava nedjeljna torta, uz popodnevnu kafu, jednostavne pripreme, aromatična, jako ukusna i bez brašna.

Ako vam zatreba nešto ukusno, a brzo i jednostavno - sigurna sam da će ova torta biti vaš odabir :)




Sastojci:



  • 250 gr pšeničnog griza
  • 250 gr šećera
  • 100 gr oraha
  • 50 gr lješnjaka
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 jaje
  • 2 jabuke
  • 1 kašika ruma
  • 1 vanilin šećer
  • 1 limun
  • prstohvat soli
  • 1 prašak za pecivo

Čokoladna glazura:

  • 150 gr tamne čokolade
  • 1 kockica putera
  • 2 kašike šećera u prahu
  • 2 kašike mlijeka

Za posipanje:

  • 50 gr lješnjaka ili oraha

Orahe i lješnjake staviti u kesu za zamrzivač i čekićem za meso usitniti.

U posudi pomiješati griz, prašak za pecivo, orahe, šećer, ulje, mlijeko, jaje, lješnjake, izribane jabuke, rum, prstohvat soli, vanilin šećer i ribanu koricu limuna.

Sve izmiksati mikserom (ne previše, nego samo da se sastojci fino povežu).

Kalup za tortu prečnika 24 cm obložiti papirom za pečenje i izliti smjesu.

Peći na 180 stepeni oko 30 minuta.




Ostaviti tortu u kalupu da se prohladi 10-tak minuta, a u međuvremenu pripremite čokoladnu glazuru.

Na pari otopiti tamnu čokoladu, kockicu putera, šećer u prahu i mlijeko. Sjediniti da smjesa bude gusta i kompaktna.



Skinuti obruč sa kalupa, pa glazurom preliti tortu. Odozgo posuti tucanim lješnjacima i ostaviti da se potpuno ohladi.

Dekorisati listićima svježe mente.



Ja sam pripremila pola mjere čokoladne glazure i prelila još malo tortu pri serviranju, a sa ovom tortom se odlično slaže i kugla sladoleda od vanilije.

Uživajte :)







I naravno griiiiiz! :)



Nema komentara:

Objavi komentar